Inhoudsopgave
Hoe lang duurt dossieropbouw?
bouw dossier op over een periode die lang genoeg is om de werknemer een reële kans te bieden en daarmee voldoende in de gelegenheid te stellen zijn functioneren te verbeteren. Er geldt geen standaard termijn, maar u moet denken aan een periode van ongeveer 3 tot 6 maanden.
Wat is dossieropbouw?
Dossieropbouw is in arbeidsrechtelijke zin de samenvattende term voor het schriftelijk vastleggen van gesprekken, afspraken, instructies, beoordelingen en waarschuwingen met betrekking tot een medewerker. Vroeger was dat een dikke map met papier, maar tegenwoordig is dat meestal een softwarepakket.
Wat te doen bij dossieropbouw?
- Zorg dat het personeelsdossier op orde is.
- Breng je werknemer tijdig op de hoogte.
- Neem de tijd voor de opbouw van het ontslagdossier.
- Houd het ontslagdossier concreet en objectief.
- Neem klachten van derden op in het ontslagdossier.
- Leg ook het verbeterplan vast in het ontslagdossier.
Hoe lang duurt een verbeterplan?
Het verbetertraject of verbeterplan moet schriftelijk worden vastgelegd en hoort een of meerdere tussentijdse evaluaties te bevatten. Hoe lang duurt een verbetertraject? Dat hangt af van de situatie, maar en verbetertraject duurt meestal minimaal zes tot twaalf maanden.
Hoe lang duurt een verbetertraject?
Er is geen standaardrichtlijn te geven van hoelang een verbetertraject moet duren. Wel moet er sprake te zijn van een redelijke periode. De werknemer moet genoeg tijd krijgen om zich te kunnen verbeteren. In het algemeen zal dit al snel zes maanden zijn.
Wat zit er in het personeelsdossier?
De volgende documenten zijn wettelijk verplicht om in een personeelsdossier op te nemen:
- Stamkaart: NAW-gegevens, geboortedatum, ID-nummer, functie(s)
- Kopie identiteitsbewijs of paspoort.
- Arbeidsovereenkomst en arbeidsvoorwaarden.
- Informatie over functioneren & ontwikkeling.
Wat staat er in een functioneringsgesprek?
Een functioneringsgesprek is een open en gelijkwaardig gesprek tussen een leidinggevende en een medewerker. Het gesprek is gericht op het verbeteren van het functioneren van de medewerker.
Hoe maak je een personeelsdossier?
Het is van belang dat deze als volgt opgebouwd wordt: Persoonlijke gegevens: Naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum en –plaats, huwelijkse staat, bank- of gironummer, sollicitatiebrief en CV, kopieën van diploma’s, kopie van identiteitsbewijs, sofinummer, evt. werkvergunning.
Wat moet er in het personeelsdossier zitten?
Wettelijke eisen inhoud personeelsdossiers Stamkaart: NAW-gegevens, geboortedatum, ID-nummer, functie(s) Kopie identiteitsbewijs of paspoort. Arbeidsovereenkomst en arbeidsvoorwaarden. Informatie over functioneren & ontwikkeling.
Wat te doen als functie komt te vervallen?
Als je boventallig bent, zijn er drie opties: ontslag met een vergoeding, ontslag met begeleiding naar nieuw werk of een nieuwe functie bij dezelfde werkgever.