Hoe lang decompressie?

Hoe lang decompressie?

Doe je normaal dus 45 minuten met een 10 liter fles op 10 meter diepte (dat zou 90 minuten zijn aan de oppervlakte omdat de druk op 10 meter diepte twee keer zo groot is als aan de oppervlakte), dan doe je er op veertig meter nog maar 18 minuten mee….

Hoe werkt een decompressiekamer?

Wanneer de duiker onder water gaat, begeeft die zich naar een omgeving met een grotere hydrostatische druk. De apparatuur die het ademen onder water mogelijk maakt, de ademautomaat, zorgt ervoor dat de druk van de lucht die wordt ingeademd (ademlucht of een ander gasmengsel) exact gelijk is aan die omgevingsdruk.

Waarom decompressiekamer?

Dat is om caissonziekte te voorkomen. Door het duiken op grote diepte komt er erg veel druk op je lichaam te staan, waardoor zich stikstofgas vormt in je bloed. Wanneer je nu te snel weer naar boven komt, gaat door de verminderde druk die stikstof belletjes vormen in je bloed, wat bijvoorbeeld embolie kan veroorzaken.

Hoe werkt decompressieziekte?

Wat is decompressieziekte? Kort gezegd: als je te snel van een grote diepte naar de oppervlakte gaat heb je kans op decompressieziekte. Dit komt door de samenstelling van de lucht in het water: ons lichaam is gewend dat de lucht die we dagelijks inademen voor 80% uit stikstof en voor 20% uit zuurstof bestaat.

Hoe krijg je decompressieziekte?

Decompressieziekte ontstaat doordat stikstof, dat onder druk in het bloed en weefsel is opgelost, belletjes vormt als de druk weer daalt. De kans op decompressieziekte wordt groter bij diepe en lange duiken. Maar er zijn ook andere risicofactoren. Er zijn nogal wat mythes en misvattingen over decompressieziekte.

Wat is een duikongeval?

Wanneer het dalen en stijgen in het water traag verloopt, kan een gezond lichaam zich hieraan aanpassen, maar bij te snelle drukverandering kunnen er problemen ontstaan. De meest voorkomende oorzaken van duikongevallen zijn niet-medische oorzaken. Het falen van de uitrusting is ook zeldzaam.

Wat is een decompressietank?

Een recompressiekamer (decompressietank, hyperpressiekamer) is een ruimte waar een situatie wordt nagebootst alsof er 10 meter onder water wordt gedoken (2 atmosfeer). In deze ruimte ademt een patiënt 100% zuurstof via een masker.

Hoe groot is de kans op decompressieziekte?

Bij 16 van deze duikongevallen ging het om een decompressie-ongeval. Ook bij getrainde duikers kan decompressieziekte voorkomen; het risico per duik is ongeveer 0,010-0,019% voor recreatieve duikers, 0,030% voor duikers van de marine en 0,095% voor beroepsduikers.

Hoe werkt een Duikerklok?

Als een duikerklok in het water wordt neergelaten, wordt de lucht in de klok onder invloed van de waterdruk samengeperst. Dit zorgt ervoor dat een duiker normaal kan ademen, omdat de lucht dan de dezelfde druk heeft als het water.

Hoe voorkom je decompressieziekte?

Om dit te voorkomen worden alle inzittenden gepreoxygeneerd: iedereen krijgt dan enige tijd 100% zuurstof. Daardoor wordt de stikstof uit het lichaam verdreven en kunnen er minder bellen ontstaan. Decompressieziekte bij hypobare trainingen is op deze manier in de meeste gevallen te voorkomen.