Hoe lang blijft een wortelkanaalbehandeling gevoelig?

Hoe lang blijft een wortelkanaalbehandeling gevoelig?

De napijn die u na uw behandeling ervaart, verdwijnt na ongeveer een week. Deze pijn voelt u met name bij kauwen, dichtbijten, tikken of andere krachten op uw tand of kies. In uitzonderlijke situaties duurt het herstel langer en kunnen de klachten enige weken aanwezig blijven.

Kan een kies na wortelkanaalbehandeling nog gevoelig?

Na de wortelkanaalbehandeling wordt de kies zó gerepareerd, dat u deze weer gewoon kunt belasten. De tand of kies blijft in veel gevallen nog licht gevoelig totdat de wortelkanaalbehandeling geheel is voltooid. Zolang het een lichte gevoeligheid is zonder zwelling behoeft u zich hierover geen zorgen te maken.

Kan ontzenuwde tand nog pijn doen?

Na een ontzenuwing kan er enkele dagen wat pijn zijn De pijn zal voornamelijk afhangen van de mate van ontsteking. De pijn na een wortelkanaalbehandeling is goed te behandelen met een pijnstiller waardoor de patiënt na enkele dagen geduld geen last meer zal ondervinden van de behandeling.

Waarom nog pijn na wortelkanaalbehandeling?

Doordat er in de kies of tand is ‘gerommeld’, kunt u na de wortelkanaalbehandeling napijn krijgen. Ook kan in het behandelde gebied een zwelling ontstaan. De wat zeurende napijn duurt meestal slechts enkele dagen, maar kan soms ook wat langer duren. Het kan ook zo zijn dat napijn pas optreedt bij het kauwen.

Kan een wortelkanaalbehandeling fout gaan?

Een tand of kies kan tijdens een wortelkanaalbehandeling beschadigd raken of breken. De tand of kies moet dan gerestaureerd worden. Tijdens de behandeling kunnen er perforaties ontstaan. Dit zijn onbedoelde openingen naar tandvlees of het kaakbot.

Kan Wortelpuntontsteking terugkomen?

Enkele mogelijke complicaties: Het kan voorkomen dat de ontsteking terugkomt. Indien de ontsteking na de behandeling terugkomt, wordt aanbevolen om de tand of kies te verwijderen. Bij het inkorten van een wortelpunt van een kies in de bovenkaak kan er een open verbinding ontstaan tussen de mondholte en de neusbijholte.

Wat als een wortelkanaalbehandeling niet helpt?

Vaak wordt een controle röntgenfoto gemaakt van de tand of kies. Wanneer het wegnemen van de wortelpunt niet helpt of niet mogelijk is, zal de gehele tand of kiezen verwijderd worden. Om het gat op te vullen, kan gekozen worden voor een implantaat met kroon of voor een (ets)brug.

Kan een wortelkanaalbehandeling mislukken?

Een gebroken vijl die achter blijft in de tand, het beschadigen van de tandzenuw of eindeloze pijn bij patiënten omdat de ontsteking maar niet verdwijnt. De meeste klachten en schadeclaims die tandartsen krijgen, gaan over een mislukte wortelkanaalbehandeling. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Kan kiespijn weer overgaan?

Soms gaat de pijn vanzelf weer over. De zenuw is dan waarschijnlijk afgestorven. Soms heeft u dan tijden geen last meer van de kies. Als de tand dan weer opspeelt is de pijn anders dan hiervoor.

Kan een dode kies pijn doen?

De klachten die kunnen voorkomen, lopen uiteen van een hevige en/of kloppende pijn tot alleen pijn bij (kauw)druk op de betreffende tand/kies. Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen.

Wat gebeurt er met een ontzenuwde tand?

De wortelkanalen van de tand worden eerst ontzenuwd- de zenuw wordt uit de tand of kies gehaald – en nadien terug worden opgevuld. De behandeling bestaat uit een vooronderzoek, de behandeling zelf en juiste nazorg voor een goed herstel.

Hoeveel pijn is normaal na wortelkanaalbehandeling?

Pijn na de kanaalbehandeling Bij 85% was er geen sprake van napijn. Bij de patiënten die wel napijn hadden, had 10% lichte napijn, 3% gemiddelde napijn en 2% ernstige napijn. Uit de literatuur blijkt dat de spreiding van de incidentie van napijn erg breed is, namelijk 3-58%.