Hoe laat je iemand interneren?

Hoe laat je iemand interneren?

Voorwaarden

  1. u heeft een misdrijf gepleegd dat de fysieke of psychische integriteit van derden aantast of bedreigt.
  2. u lijdt op het ogenblik van de beslissing aan een geestesstoornis die uw oordeelsvermogen of de controle over uw daden tenietdoet of ernstig aantast.
  3. het gevaar bestaat dat u opnieuw strafbare feiten pleegt.

Hoe lang duurt internering?

De internering is een veiligheidsmaatregel van onbepaalde duur. Er kan wel een einde gesteld worden aan deze veiligheidsmaatregel via de definitieve invrijheidstelling. Daarvoor is wel vereist dat een opgelegde proeftermijn is doorlopen en dat de geestestoestand van de geïnterneerde voldoende gestabiliseerd is.

Wat is geïnterneerd worden?

In België is internering een veiligheidsmaatregel om aan daders met een psychiatrische problematiek de zorg te verstrekken die hun toestand vereist. Geïnterneerden hebben een misdrijf gepleegd, maar lijden aan een geestesstoornis, die maakt dat zij niet in staat zijn om hun daden te controleren.

Wat na internering?

Als de rechter overgaat tot internering, dan beslist de Kamer voor de Bescherming van de Maatschappij (KBM) hoe die internering zal verlopen. Bijvoorbeeld: Opname in een forensisch psychiatrisch centrum: u bent dan verplicht om daar te verblijven. Vrijlating op proef: u moet een aantal voorwaarden naleven.

Wie betaald internering?

9 Art. 19 Wet betreffende de internering; De administratieve en niet-medische kosten dienen geregeld te worden via justitie. Medische kosten worden betaald via het RIZIV.

Hoe werkt internering?

Een maatregel die -in tegenstelling tot een straf- geen einddatum heeft. Iemand wordt geïnterneerd tot de rechter oordeelt dat de psychische toestand voldoende stabiel is en dat er geen gevaar meer is voor de maatschappij. Het is een wettelijke verplichting om geïnterneerden de zorg te bieden waar ze nood aan hebben.

Waar komen Geinterneerden terecht?

De meeste mensen komen terecht in een behandelingscentrum in een minder beveiligde omgeving (medium security) maar met de nodige ondersteuning, bijvoorbeeld in Zelzate. Een ander deel kan terecht bij een algemeen psychiatrisch ziekenhuis.

Wie betaalt internering?

Een internering kan pas worden uitgesproken wanneer:

  1. Er sprake is van een als misdaad of wanbedrijf omschreven feit dat de fysieke of psychische integriteit van derden aantast of bedreigt.
  2. Er sprake is van een geestesstoornis die het oordeelsvermogen of controle over de daden teniet doet of aantast.

Hoe werkt een collocatie?

Gedwongen opname (soms collocatie genoemd) is bedoeld als beschermingsmaatregel. Wie een gevaar vormt voor zichzelf of voor anderen kan tot opname in een psychiatrische afdeling gedwongen worden. Een gedwongen opname is in eerste instantie slechts mogelijk voor maximaal veertig dagen.

Hoe lang duurt een internering?

Hoe kan je iemand Colloceren?

Er zijn twee procedures mogelijk om tot een gedwongen opname te komen. De spoedprocedure via de Procureur des Konings komt het meest voor, de gewone procedure via de vrederechter komt minder voor. Het is in beide gevallen wel de vrederechter die over de beschermingsmaatregel moet oordelen.

Wie kan Colloceren?

In volgende gevallen is het mogelijk om over te gaan tot een gedwongen opname of ‘collocatie’: iemand gedraagt zich zo agressief dat er ernstig gevaar is voor anderen in de omgeving. iemand brengt zijn eigen gezondheid en veiligheid zeer ernstig in gevaar. er is sprake van een ‘geestesziekte’.