Inhoudsopgave
Hoe kweek ik peultjes?
Zaai de erwten 2-5 cm diep (dieper in zandgrond, ondieper in klei). De erwten worden vaak in dubbele rijen gezaaid, dat wil zeggen twee rijen steeds dicht bij elkaar (30 cm) en dan een wat grotere afstand tussen die dubbele rijen (60-120 cm, afhankelijk van de lengte van het ras). De afstand in de rij is ongeveer 4 cm.
Hoe groeit een peul?
Peulen en erwten behoren tot de familie van de vlinderbloemigen. Erwten en peulen ontkiemen en groeien prima bij relatief lage temperaturen. Om deze reden kunnen ze al vroeg in het voorjaar in de volle grond worden gezaaid. Na het zaaien, vormen de planten ondergronds een penwortel met stevige zijwortels.
Kun je de peul van doperwten eten?
Die peul kun je trouwens ook eten, maar bij doperwten is de peul vaak wel wat steviger en heeft ook een draad langs de rand die niet lekker is. Je laat de peul hangen tot die dikker wordt. Pas dan weer op voor vogels, want de peul met jonge doperwtjes erin is voor hen ook een lekkernij.
Hoe Voorkiemen?
Voor het voorkiemen gebruik je een ondiep bakje en leg je de erwten op wat velletjes vochtig keukenpapier. Dan dek je het bakje af met een dekseltje of wat keukenfolie en zet het op een warm plekje. In de dagen daarop zwellen de erwten eerst op en na een dag of 4 zie je de worteltjes verschijnen.
Hoe ontstaat een peul?
Een kiemende erwt leeft eerst van het reservevoedsel in het zaad. Zo gauw de groene blaadjes boven de grond zijn, kunnen ze fotosynthese uitvoeren en suiker maken om verder te groeien. Het vruchtbeginsel groeit uit tot een peul. De jonge erwten zitten met een dun steeltje aan de wand van de peul vast.
Hoe eet je peultjes?
Je kunt peultjes koken, maar ook wokken of roerbakken, stomen, stoven, of blancheren om ze in salades te verwerken. We bespreken hieronder elke bereidingswijze apart. Let op: verse peultjes kun je niet rauw eten!