Inhoudsopgave
Hoe kun je het beste feedback geven?
Formule voor het geven van feedback
- Beschrijf veranderbaar gedrag.
- Beschrijf concreet en specifiek gedrag dat je zelf hebt gezien of gehoord.
- Gebruik een ik-boodschap.
- Geef aan welk effect dat gedrag op je heeft.
- Laat je gesprekspartner reageren.
- Vraag om het gewenste gedrag.
- Verken samen oplossingen of achtergronden.
Waarom is het moeilijk om feedback te geven?
Feedback geven kan moeilijk zijn omdat je: gelooft dat feedback negatief en nutteloos is. zorgen hebt over dat de ontvanger je niet zal mogen. denkt dat de ontvanger je feedback niet aankan.
Welke feedback technieken zijn er?
Er zijn namelijk verschillende methodes om feedback te geven. Hierbij kun je denken aan ik-ik-jij, 4 G’s, tips en tops, 360 graden en de sandwich methode. Deze vier feedback methoden worden in deze blog uitgelegd: De ik-ik-jij methode.
Hoe geef ik negatieve feedback?
9 tips: hoe geef je negatieve feedback?
- Wacht niet met je feedback. Wees doortastend en direct.
- Blijf kalm.
- Beschrijf het gedrag dat je zelf gezien hebt of gehoord.
- Zwijg zelf even.
- Waarom?
- Respecteer andermans mening.
- Wees duidelijk wat de gevolgen betreft.
- Denk vanuit de werknemer.
Waarom is het belangrijk om feedback te geven?
Feedback kan zorgen voor inzicht in het gedrag van anderen en in het doel van hun gedrag. Door feedback te geven maak je bespreekbaar hoe dat gedrag op jou overkomt. Je zult merken dat mensen zich niet altijd bewust zijn van het effect van hun gedrag. Hiervoor is het uitwisselen van feedback waardevol.
Waarom is feedback belangrijk in de zorg?
“Nieuwe verpleegkundigen hebben niet alleen opbouwende feedback nodig, maar ook positieve feedback, zodat ze weten wanneer en wat ze goed doen. Door in te zien hoe ze verbeteren, kunnen ze bepalen welke nieuwe verantwoordelijkheden ze kunnen dragen en welke dingen ze het best nog kunnen aanleren.
Wat is het geven van feedback?
Het geven van feedback wordt vaak gekoppeld aan de drie G’s: de Gebeurtenis, het Gevoel en het Gevolg. Met het noemen van de Gebeurtenis beschrijf je jouw waarneming van het gedrag van een medewerker. Belangrijk is dat je de feedback feitelijk houdt en de ander geen verwijten maakt.
Hoe geef je feedback tijdens een funtioneringsgesprek?
Als je feedback geeft, bijvoorbeeld tijdens een funtionerings- of beoordelingsgesprek, houd dan de volgende 10 regels in gedachten: Feedback is specifiek en ‘to the point’. Hoe specifieker je bent, hoe meer de ander ervan kan leren. Feedback is beschrijvend en heeft betrekking op gedragsaspecten.
Wat zijn de Gouden regels voor feedback?
Feedback geven, 10 gouden regels. Als je feedback geeft, bijvoorbeeld tijdens een funtionerings- of beoordelingsgesprek, houd dan de volgende 10 regels in gedachten: Feedback is specifiek en ‘to the point’. Hoe specifieker je bent, hoe meer de ander ervan kan leren. Feedback is beschrijvend en heeft betrekking op gedragsaspecten.