Inhoudsopgave
Hoe kun je een luchtweginfectie voorkomen?
Je kunt het nooit helemaal voorkomen Je kunt de kans om aangestoken te worden wel verkleinen. Een optimale weerstand is de beste bescherming. Veel beweging, vaak in de buitenlucht, voldoende ontspanning en verantwoorde voeding zijn de toverwoorden.
Wat behoort tot de bovenste luchtwegen?
De bovenste luchtwegen bestaan uit de neus, de keel en het strottenhoofd (boven de stembanden). De onderste luchtwegen bestaan uit de luchtpijp, de luchtpijptakken (bronchiën) en het longweefsel (longblaasjes).
Wat zijn luchtwegen klachten?
In het kort. Bij astma heeft u last van benauwdheid, piepend ademen en hoesten. Als u opeens heftige klachten krijgt, noemen we dit een longaanval. De klachten komen bijvoorbeeld door pollen, huisdieren, huisstofmijt, rook, actief bewegen, stress, kou of mist.
Welke bacterie veroorzaakt luchtweginfectie?
Virussen en bacteriën die luchtweginfecties kunnen veroorzaken
- Adenovirus.
- Chlamydophila pneumoniae.
- Griep.
- Haemophilus influenzae type b.
- Influenza type A (H7N9)
- Kinkhoest.
- Legionella.
- MERS-coronavirus.
Wat is de oorzaak van bovenste luchtweginfectie?
Bij een bovenste luchtweginfectie is het slijmvlies van de neus en/of de keel ontstoken. Soms zijn (ook) de neus- en keelamandelen aangedaan. Bovenste luchtweginfecties worden vaak door virussen veroorzaakt, zoals verkoudheids- en griepvirussen. Daar kan een bacteriële infectie bijkomen.
Is bovenste luchtweginfectie geneest?
Een bovenste luchtweginfectie geneest meestal vanzelf, bij een bacteriële onderste luchtweginfectie krijg je soms antibiotica. Luchtweginfecties komen vaak voor bij kinderen, met name bovenste luchtweginfecties. Bij de apotheek of drogist zijn zelfzorggeneesmiddelen verkrijgbaar om de symptomen te verlichten, zoals neusspray,
Wat is de oorzaak van bovenste infecties?
Bovenste luchtweginfecties worden vaak door virussen veroorzaakt, zoals verkoudheids- en griepvirussen. Daar kan een bacteriële infectie bijkomen. Dat is vaak het geval bij ontsteking van de neusbijholten, de amandelen en/of het middenoor. Dergelijke bacteriële infecties komen ook voor zonder verkoudheid of griep.
Is acute luchtweginfectie chronisch?
Een luchtweginfectie is acuut of chronisch. Acute luchtweginfecties zijn van korte duur. Van een chronische luchtweginfectie is sprake als je gedurende een langere tijd last van je luchtwegen hebt. Denk bijvoorbeeld aan COPD en astma.