Inhoudsopgave
Hoe kun je cyberpesten stoppen?
Wat kun je doen om (cyber)pesten te voorkomen?
- Deel nooit privégegevens, zoals naam, adres, telefoonnummer of de naam van je school.
- Verzin (samen) een goede nickname.
- Scherm je profiel zoveel mogelijk af; ‘alleen voor vrienden’ is de beste optie.
Wat zijn de gevaren van online pesten?
Kinderen die het slachtoffer zijn van online pesten hebben vaker te maken psychosomatische klachten, zoals duizeligheid, zenuwachtigheid, futloosheid, rugpijn, humeurigheid, slaapproblemen, buikpijn of hoofdpijn. Opvallend is ook dat pesters zelf psychosomatische klachten ervaren.
Hoe vaak gebeurt online pesten?
Online pesten is er daar één van. Ruim 8% van alle jongeren in Nederland is al eens slachtoffer geweest van cyberpesten. Dit kan erg ingrijpend zijn.
Is pesten via internet strafbaar?
Cyberpesten is pesten op internet. Soms wordt het bedreigen, stalken, beledigen, discrimineren of smaad en dat is strafbaar. Zo is het posten van sexy foto’s en filmpjes van je vriend(in) strafbaar. Als hij of zij onder de achttien is, wordt dit gezien als (het maken en) verspreiden van kinderporno.
Welke instanties helpen bij cyberpesten?
Je kunt ook anoniem bellen of chatten met bijvoorbeeld De Kindertelefoon. Ze hebben ook een forum waar je je verhaal kunt delen met andere jongeren. Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450. En kijk op of Pestweb.nl voor tips en informatie over cyberpesten.
Waar kan je terecht als je te maken hebt met cyberpesten?
1712 is de hulplijn voor geweld. Ook pesten kan soms vormen van geweld aannemen, zoals bv herhaaldelijk uitschelden, spullen afnemen of fysiek geweld. Wil je kind hierover iets kwijt of om hulp vragen, dan kan het terecht bij 1712.
Waarom is online pesten erger dan gewoon?
Haatmailtjes, dreigberichten en het plaatsen van vernederende foto’s op sociale netwerk-pagina’s zijn pijnlijker omdat het slachtoffer zich minder makkelijk kan verweren en minder makkelijk kan ontsnappen aan de pesterijen.
Waarom moet cyberpesten stoppen?
Gevolgen van cyberpesten Online pesten voelt voor hen veiliger, ze verbergen zich achter een scherm. Ook omdat het cyberpesten vrijwel 24 uur per dag door kan gaan, kan cyberpesten ernstige gevolgen hebben, zoals onzekerheid, angst, woede, depressies en in sommige gevallen zelfs zelfmoord(pogingen).
Hoe vaak komt pesten voor 2021?
In 2018 gold dit voor 11 procent van de gevallen vergeleken met 15 procent in 2021. Daarnaast werd in 2021 7 procent gepest omdat zij zich identificeren als transpersoon. Dit geldt overigens ook voor het aantal leerlingen dat zegt gepest te worden in verband met hun gender. Ik vind deze cijfers zorgelijk.
Hoeveel mensen hebben zelfmoord gepleegd door online pesten?
In 2015 maakten 1817 mensen een eind aan hun leven. Van hen waren er 48 tussen de 10 en 19 jaar oud. Dat aantal is minder dan een jaar eerder. Dat pesten de aanleiding is voor het plegen van zelfmoord is volgens Bolwerk niet zo hard te zeggen.
Is pesten strafbaar in Nederland?
Pesten niet strafbaar Pesten is in principe niet strafbaar, want in de wet staat de term ‘pesten’ nergens vermeld. Toch kunnen bepaalde vormen van pesten wel strafbaar worden als een bepaalde grens wordt overschreden. Veel scholen leggen vast welke regels en normen gelden op de school.