Inhoudsopgave
- 1 Hoe krijgt de jeugdgezondheidszorg praktisch vorm?
- 2 Is JGZ verplicht?
- 3 Welk bestuursorgaan is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdwet?
- 4 Welke vorm van preventie heeft de JGZ?
- 5 Waarom JGZ?
- 6 Welke wet financiert JGZ?
- 7 Wie is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdwet?
- 8 Welke gemeente verantwoordelijk jeugdzorg?
Hoe krijgt de jeugdgezondheidszorg praktisch vorm?
Over het algemeen komt het contact tot stand op uitnodiging van de JGZ, maar ouders en kinderen kunnen ook zelf afspraken maken. Daarnaast kunnen derden, zoals peuterspeelzaalleidsters, leerkrachten en huisartsen, ouders adviseren om naar de JGZ te gaan.
Is JGZ verplicht?
Is Jeugdgezondheidszorg verplicht? Het aanbieden van JGZ door JGZ-organisaties is dus verplicht. Maar ouders en jongeren vanaf 12 jaar zijn niet verplicht hier gebruik van te maken. Als jij/jullie geen gebruik willen maken van de JGZ of bepaalde onderdelen daarvan, kun je dat doorgeven.
Welke overheid heeft de Jeugdwet gemaakt?
De Rijksoverheid, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), jeugdhulpaanbieders, jeugdhulpprofessionals en cliƫnten werken samen om de jeugdzorg te verbeteren. In het Actieprogramma Zorg voor de Jeugd hebben zij belangrijke doelen gesteld voor 2018-2021, zoals betere toegang tot jeugdhulp.
Welk bestuursorgaan is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdwet?
De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdbescherming en jeugdreclassering. De gecertificeerde instellingen voor jeugdbescherming en jeugdreclassering voeren deze maatregelen uit.
Welke vorm van preventie heeft de JGZ?
De JGZ voert voor alle kinderen preventieve screeningen uit: lichamelijk, cognitief en psychosociaal. JGZ vervult zo een belangrijke rol in vroegsignalering van risico’s, korte interventies en doorverwijzing.
Hoe wordt jeugdgezondheidszorg gefinancierd?
Andere basis- en preventieve voorzieningen, zoals de JGZ Jeugdgezondheidszorg, jeugd- en jongerenwerk, opvoedondersteuning, peuterspeelzaalwerk, bibliotheken, sport en cultuur, worden wel (geheel of gedeeltelijk) door de gemeente gefinancierd.
Waarom JGZ?
Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is de publieke gezondheidszorg voor jeugd tussen 0 en 18 jaar. Doel van de JGZ is het bevorderen, beschermen en beveiligen van de gezondheid en de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jeugdigen van 0-18 jaar, zowel individueel als op populatieniveau.
Welke wet financiert JGZ?
Wpg Wet publieke gezondheid: basispakket JGZ Jeugdgezondheidszorg. Sinds 1 januari 2015 werkt de JGZ Jeugdgezondheidszorg met een nieuw preventief gezondheidspakket dat alle kinderen in Nederland krijgen aangeboden.
Wie maakt de Jeugdwet?
In de Jeugdwet staat dat de gemeente verantwoordelijk is voor jeugdhulp en de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering. Indien dat nodig is treft de gemeente een individuele voorziening, die vaak betrekking heeft op meer gespecialiseerde zorg.
Wie is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdwet?
Welke gemeente verantwoordelijk jeugdzorg?
De gemeente waar de jeugdige vandaan komt, blijft dus verantwoordelijk voor de jeugdige en voor de kosten van de jeugdhulp voor deze jeugdige. Meer informatie staat op de website van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.