Inhoudsopgave
Hoe krijg je zuurdesembrood luchtiger?
Voeg eventueel iets meer water toe als het deeg te droog is of iets meer bloem als het deeg nog erg vloeibaar is. Laat in een grote kom op een warme plek afgedekt ± 1 uur staan. Tijdens dit uurtje beginnen de processen in het deeg al op gang te komen en krijg je straks een lekkerder en luchtiger brood.
Hoeveel zuurdesem voor een brood?
Voor een luchtig resultaat is 1/3 van de gekozen meelhoeveelheid nodig, bij 450 gram meel neem je 150 gram zuurdesem. Combineer je gist met zuurdesem, dan neem je 1/6 deel van de meelhoeveelheid zuurdesem, 50 tot 75 gram desem per brood waarbij je 450 gram meel gebruikt.
Wat is 100% hydratatie?
Een zuurdesemstarter met een hydratatie van 100% bevat evenveel water als bloem. Die desemstarter kun je niet zomaar toevoegen, want daarmee verander je de verhoudingen tussen water en bloem/meel in je totale deeg.
Welk meel voor zuurdesembrood?
U maakt de zuurdesem starter het best met roggemeel. Roggemeel bevat namelijk ontzettend veel micro-organismen, veel meer dan normale bloem. Die organismen zorgen voor de gewenste bacteriën en gisten in de uiteindelijke desem starter.
Hoeveel water in desembrood?
‘Water is de simpelste en de beste broodverbeteraar,’ zei mijn meester op de bakkersschool. Vuistregel voor watertoevoeging: 70-80% bij volkorenmeel, 65-75% bij gebuild meel, 60-70% bij bloem. Andere vuistregel: het ene meel neemt meer water op dan het andere meel.
Hoeveel procent zuurdesem?
Desem. Het percentage voordeeg of gefermenteerd deeg dat gebruikt wordt varieert van 10 tot 50-60% (er zijn uitzonderingen). Wanneer we spreken over 30% voordeeg, betekent dit dat 30% van het totale gewicht aan bloem gebruikt is in het voordeeg.
Hoe vaak zuurdesem voeden?
Daarom moet je de zuurdesem regelmatig voeden. Dagelijks zelfs, als je hem op kamertemperatuur bewaart, zo vaak bak je waarschijnlijk geen brood, maar er zijn andere plekken waar je hem langer kunt bewaren. Hoe warmer het is, hoe sneller de zuurdesem zijn voedingsstoffen opeet.
Hoeveel hydratatie?
Iemand van 100 kg moet dus 3 liter water drinken. Iemand van 60 kg moet 1,8 liter water drinken. Let op, dit is per DAG en dus niet alleen voor de tijd die je op je werk bent.