Inhoudsopgave
Hoe krijg je een bacteriele longontsteking?
Bacteriële longontsteking De besmetting kan plaatsvinden door overdracht van ziektekiemen. Deze ziektekiemen worden door hoestende, besmette mensen verspreid. Ook door bloedcontact met besmet bloed, of besmette ziekenhuismaterialen kunt u een longontsteking oplopen.
Is een bacteriele longontsteking besmettelijk?
Een longontsteking kan besmettelijk zijn. Dit hangt af van de oorzaak. De meest voorkomende oorzaak is een bacterie, de pneumokok. Deze bacterie is voor zover we weten niet heel besmettelijk.
Wat zijn de ziekteverschijnselen bij een longontsteking?
De ziekteverschijnselen die bij een longontsteking voorkomen zijn bij oude mensen vaak niet zo duidelijk waardoor het moeilijker kan zijn te ontdekken dat het om longontsteking gaat. Daarbij komt dat longontsteking sluipend kan beginnen, maar in sommige gevallen in een paar uur kan verergeren. Sommige verschijnselen komen vooral bij kinderen voor.
Welke bacterie veroorzaakt longontsteking?
Longontsteking kan veroorzaakt worden door verschillende micro-organismen. De meest voorkomende is de bacterie Streptococcus pneumoniae (pneumokok). De diagnose longontsteking wordt meestal gesteld op grond van de klachten van de patiënt.
Wat is een longontsteking?
Het veroorzaakt vooral bij ouderen veel ziekte en kan leiden tot sterfte. Longontsteking (pneumonie) is een veelvoorkomende aandoening van de lage luchtwegen. Het veroorzaakt vooral bij ouderen veel ziekte en kan leiden tot sterfte. Longontsteking is een ontsteking van de longblaasjes en het weefsel dat daar om heen ligt.
Is de longontsteking veroorzaakt door virussen?
Een longontsteking kan ontstaan door virussen of bacteriën. Meestal wordt een longontsteking veroorzaakt door een pneumokokkenbacterie. Ook een griepvirus (influenzavirus) of het nieuwe coronavirus kunnen een longontsteking veroorzaken. Het is niet altijd duidelijk waardoor de longontsteking is veroorzaakt.
Kan je sterven aan een longontsteking?
Pneumonie wordt zowel door virussen als door bacteriën veroorzaakt. Een longontsteking moet men altijd ernstig nemen. De meeste mensen genezen probleemloos door een korte behandeling met een antibioticum, maar sommigen moeten opgenomen worden in het ziekenhuis. Het kan zelfs fataal aflopen.
Is longontsteking een bacteriële infectie?
Een longontsteking wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie. Vaak heeft iemand eerst een virusinfectie van de bovenste luchtwegen (verkoudheid, keelpijn). Deze gaat vanzelf over. Een enkele keer kan de infectie zich verder uitbreiden naar de lagere luchtwegen tot aan de longblaasjes.
Hoeveel mensen gaan er dood aan longontsteking?
Vooral bij ouderen die al een chronische ziekte hebben, zoals hartfalen, longaandoeningen en suikerziekte, kan een longontsteking grote complicaties geven. Nog altijd sterven jaarlijks circa 3000 mensen aan een longontsteking, volgens de doodsoorzakenstatistiek van het CBS.
Kan een longontsteking gevaarlijk zijn?
De meest voorkomende complicaties zijn bloedvergiftiging en longvliesontsteking. Bij een bacteriële longontsteking kunnen de bacteriën zich via de bloedbaan verspreiden naar andere organen (bloedvergiftiging). Dan kan een ernstige situatie ontstaan, waarbij de bloeddruk en/of de ademhaling in de problemen kunnen komen.