Inhoudsopgave
Hoe kon een zestiende eeuwse vorst zijn gebied uitbreiden?
Groeiende macht van de koning: het begin van staatsvorming en centralisatie. Vorsten probeerden in de hoge middeleeuwen hun macht te vergroten met centralisatie. Ze kozen een centrale plek vanuit waar ze regeerden, maar hun gebieden waren zelfstandige steden geworden.
Wie was de vader van Filips de tweede?
Filips II van Spanje werd op 21 mei 1527 geboren, als enige zoon van keizer Karel V en Isabella van Portugal. Als jongeman kreeg hij vanzelfsprekend een goede opleiding. Zijn vader hechtte er veel belang aan om zichtbaar te zijn voor zijn onderdanen.
Wat deed Karel V om sneller aan geld te komen?
De groei van de Nederlanden en de vele handelscontacten van Karel de Vijfde in zijn wereldrijk zorgen voor rijkdom. Met het geld dat door handel en hoge belastingen verdiend wordt, kan Karel zijn oorlogen betalen en nog machtiger worden.
Hoe werd het land bestuurd in de Gouden Eeuw?
Nederland werd bestuurd door een stadhouder in de Gouden Eeuw. De stadhouders waren familie van Willem van Oranje en kwamen uit het Huis Oranje-Nassau (waar de huidige koninklijke familie van Nederland ook van afstamt). Nederland was in die tijd een republiek, maar toch mochten alleen de rijke mannen stemmen.
Wat is de functie van een stadhouder?
De stadhouder had een belangrijke stem bij benoemingen en de combinatie met militaire functies (kapitein-generaal en admiraal-generaal) versterkte zijn positie. Tevens had hij als adviseur toegang tot de Staten-Generaal. Tot 1581 oefende de stadhouder het gezag uit namens de landsheer (de koning van Spanje).
Was Filips II katholiek?
Felipe (Valladolid, Spanje, 21 mei 1527 – Madrid, Spanje, 13 september 1598), was de oudste zoon van Karel V van het Heilige Roomse Rijk en Isabel van Portugal (1503-1539). Zijn Nederlandse naam is Filips. Filips II was vroom katholiek.
Waarom was Karel V zo belangrijk?
Karel V was een Habsburgs keizer die over het grootste Europese rijk regeerde sinds dat van Karel de Grote. Hij was landsheer van de gewesten die de latere Nederlandse Republiek zouden vormen. In de Nederlandse historiografie heeft Karel V relatief weinig aandacht gekregen.