Hoe komt het dat een enzym specifiek werkt?

Hoe komt het dat een enzym specifiek werkt?

Een enzym is behalve substraat-specifiek ook werkingsspecifiek. Dat wil zeggen dat ze maar één soort reactie laat plaatsvinden. Een enzym komt weer vrij na de reactie en kan weer opnieuw een reactie mogelijk maken. Zo kan Escherichia coli lactose wel splitsen en Salmonella niet.

Waarom kan alleen de lever glucose afgeven?

De levercellen bevatten glucagonreceptoren en kunnen het gevormde glucose uit glycogeen weer afgeven aan het bloed. Spiercellen hebben geen glucagon receptoren. De spiercellen bevatten ook geen enzymen die het glucose-6-fosfaat weer kunnen omzetten in glucose.

Waar worden enzymen afgegeven?

Wanneer het voedsel de maag verlaat en de dunne darm binnenkomt, worden er verschillende spijsverteringssappen toegevoegd. Die vloeistoffen bevatten enzymen, die het spijsverteringsproces ondersteunen. De alvleesklier bijvoorbeeld scheidt drie enzymen in de dunne darm af: amylase, protease en lipase.

Waar gebeurt absorptie?

Resorptie of absorptie (opname, namelijk van voedingsstoffen via de darmwand in het bloed) is het spijsverteringsproces dat in het darmkanaal plaatsvindt. In de dunne darm vindt, door het grote oppervlak, de meeste resorptie plaats.

Wat doen levercellen met glucose na de maaltijd?

Na een maaltijd stijgt de bloedsuikerspiegel erg snel . Na een glucoserijke maaltijd ontvangt de lever via de poortader de verteringsproducten. Alle verteerde voedingsmiddelen die in de darmen worden opgenomen in het bloed, komen terecht in de poortader.

Waar worden verteringsenzymen geproduceerd?

In speciale spijsverteringsklieren worden spijsverteringsenzymen gemaakt. Deze enzymen breken de voedingsstoffen af tot hun bouwstenen. Zetmeel en andere koolhydraten worden afgebroken tot glucose. Eiwitten worden afgebroken tot aminozuren en vetten worden door enzymen afgebroken tot vetzuur en glycerol.

Waar kun je enzymen vinden?

Enzymen komen in elke cel van het lichaam voor. Het zijn complexe eiwitten, die weer uit aminozuren bestaan. Ze vormen een lang parelsnoer van soms wel honderden aminozuren, in diverse combinaties. In het menselijk lichaam kunnen er 22 verschillende aminozuren aanwezig zijn, waarvan er negen met voeding binnenkomen.

Waar worden koolhydraten opgeslagen?

Hoe worden koolhydraten verteerd door het lichaam? Enzymen in speeksel (amylase) en in de dunne darm breken koolhydraten af tot monosachariden. Hoe snel polysachariden zoals zetmeel worden verteerd, hangt af van hun opbouw. Op de darmwand zitten enzymen die de disachariden splitsen tot monosachariden.