Inhoudsopgave
Hoe komt het dat de maan schijnt?
Het licht van de Maan is eigenlijk zonlicht. De Zon is het enige object in ons zonnestelsel dat (in grote mate) zelf licht produceert. De Maan, en ook de planeten zoals Venus en Mars, weerkaatsen gewoon het zonlicht. De Maan zelf is immers niet meer dan een dorre rotsbol, niet heel veel anders dan de Aarde.
Waarom maan fel?
Wanneer de Maan lager aan de hemel staat, is dit filteren sterker en krijgt de Maan een meer gele kleur, door het ontbreken van blauw licht. Wanneer de Maan ondergaat is de lichtweg door de atmosfeer het langst en wordt ook het grootste deel van het gele licht weggefilterd, waardoor de Maan rood van kleur wordt.
Waar is de maan overdag?
Schijngestalte van de maan Als de maan niet aan de zonkant staat, is hij alleen ’s nachts te zien. Maar als de maan wel tussen de aarde en de zon in staat, zie je hem juist alleen overdag. En wanneer de maan aan een van de zijkanten staat, verschijnt hij een deel van de dag en een deel van de nacht aan de hemel.
Waarom kleurt de maan roze?
De roze maan is, net als de blauwe maan, ook gebaseerd op een uitdrukking. De roze maan staat namelijk symbool voor de vierde volle maan van het jaar, die in de maand april valt. De kleur roze verwijst naar een bloesem van een Amerikaanse bomensoort die in deze periode bloeit.
Kun je de zon en maan tegelijk zien?
“Dus eens per omloop staat hij tegenover de zon. Het is dan vollemaan en de maan is dan de hele nacht zichtbaar. Maar een kwart omloop eerder of later staat hij veel dichter bij de zon aan de hemel. Je kunt zon en maan daardoor vaak tegelijkertijd zien.
Waar zijn de sterren overdag?
De lucht om ons heen verstrooit veel van het zonlicht. Dit verstrooide licht is nog steeds veel feller dan het licht van de sterren. Daarom zie je de sterren niet overdag. Als je op de Maan zou staan zou je overdag de sterren echter wel kunnen zien als je de handschoen van je ruimtepak voor de Zon zou houden.