Hoe komt er geluid uit een viool?

Hoe komt er geluid uit een viool?

De viool is een strijkinstrument met vier snaren. Het is het kleinste lid van de vioolfamilie, en heeft het hoogste bereik. De klank wordt voortgebracht door de snaren in trilling te brengen met een strijkstok (arco), of door te tokkelen met de vingers (pizzicato).

Hoe bouw je een viool?

Violen worden van esdoornhout gemaakt. De blokken hout moeten vier tot vijf jaar drogen voordat ze in platen worden gezaagd. Uit die platen maken ze het voorblad en het achterblad van de viool.

Hoe lang duurt het om een viool te maken?

Vrijwel de hele viool bestaat uit hout, met wat kleine uitzonderingen. Er wordt geen gebruik gemaakt van spijkers of schroeven. Alle onderdelen van de viool worden gelijmd. Het bouwen van een viool duurt zo’n 2 maanden, maar dit verschilt per bouwer.

Wie is de maker van de viool?

Het eerste als viool herkenbare instrument verscheen rond 1550. De eigenlijke uitvinder van de viool is niet bekend, wel weten we dat enkele van de oudste violen, altviolen en celli het werk zijn van twee italianen: Gasparo da Solo (1540-1609) en Giovanni Paoli Maggini (1580-ca. 1632), beiden afkomstig uit Brescia.

Wat zijn de onderdelen van de viool?

De onderdelen van de viool. Bij de viool heb je best veel onderdelen, en dat laat ik met mijn viool zien. De snaren: een viool heeft 4 snaren, allemaal even lang, maar allemaal een andere dikte. Hoe dunner de snaar, hoe hoger hij klinkt. Je hebt de E-, A-, D-, en de G snaar.

Wat zijn de snaren van een viool?

De snaren: een viool heeft 4 snaren, allemaal even lang, maar allemaal een andere dikte. Hoe dunner de snaar, hoe hoger hij klinkt. Je hebt de E-, A-, D-, en de G snaar. De kam: de kam staat los van de viool, de snaren zijn zó strak gespannen dat de kam blijft staan.

Wanneer werden de eerste violen gebouwd?

De eerste echte violen werden ongeveer in 1550 gebouwd in het Italiaanse vioolcentrum Brescia en Cremona. In Cremona werkte de beroemde vioolbouwer Andrea Amati, hij leefde in het jaar 1535 tot en met het jaar 1610. Andrea Amati had erg veel talent voor het oplossen van klankproblemen.