Hoe kom je aan chronische bronchitis?

Hoe kom je aan chronische bronchitis?

Chronische bronchitis heeft verschillende oorzaken, maar meestal komt het door roken. Je kunt het ook krijgen als je meerdere keren achter elkaar acute bronchitis hebt gehad. Heel soms is een zeldzame longziekte de oorzaak, zoals alpha-1.

Welke symptomen komen vooral voor bij chronische bronchitis?

Bij chronische bronchitis stijgt de slijmproductie en raakt het slijmvlies ontstoken, waardoor de patiënt slijm ophoest….De klachten bij chronische bronchitis zijn onder andere:

 • benauwdheid (toenemend);
 • hoesten;
 • piepende ademhaling;
 • slijm ophoesten (taai);
 • afvallen.

Hoe voorkom je een bronchitis?

Je kunt zelf veel doen om de kans op acute bronchitis te verkleinen:

 1. Was regelmatig je handen.
 2. Blijf uit de buurt van iemand die griep heeft of verkouden is.
 3. Heb je zelf griep?
 4. Haal de griepprik als je daarvoor in aanmerking komt.
 5. Stop met roken als je rookt.
 6. Eet gezond en beweeg voldoende.

Wat is er te doen aan chronische bronchitis?

Chronische bronchitis kan effectiever worden behandeld als het in de vroege stadia van de ziekte wordt vastgesteld. Er bestaat geen genezing tegen chronische bronchitis, maar er zijn verschillende soorten medicijnen die helpen om de ontsteking onder controle te houden en de klachten te verlichten.

Hoe lang duurt een chronische bronchitis?

Chronische bronchitis wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een slijm veroorzakende hoest gedurende 3 maanden per jaar of in 2 opeenvolgende jaren zonder dat een onderliggende ziekte de hoest kan verklaren.

Kan chronische bronchitis overgaan?

Chronische bronchitis gaat niet over. De slijmvliezen in de luchtwegen zijn blijvend ontstoken. Chronische bronchitis valt onder COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), ofwel chronische obstructieve longziekte.

Wat gebeurt er in de longen met chronische bronchitis?

Bij chronische bronchitis zijn je bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van je luchtpijp naar je longen. Daardoor maakt je lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger. Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren.

Kan bronchitis chronisch worden?

Chronische bronchitis is een vorm van COPD: de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Dit zijn chronische aandoeningen waarbij de luchtstroom in de longen belemmerd wordt. COPD staat voor Chronic (chronische) Obstructive (belemmerende) Pulmonary (long-) Disease (aandoening).

Hoe lang thuis blijven met bronchitis?

Acute bronchitis gaat vaak vanzelf weg, vaak binnen ongeveer 2 weken. U hoeft hiervoor niet thuis te blijven. Wel is het slim om te stoppen met roken, genoeg rust te nemen en genoeg te eten en te drinken. Als u bronchitis heeft kan uw arts luchtwegverwijders voorschrijven.