Inhoudsopgave
Hoe kan je syfilis voorkomen?
Besmetting en preventie In de latere fasen van syfilis is iemand niet meer besmettelijk via seksueel contact. Je kunt syfilis voor een deel voorkomen door condooms te gebruiken tijdens seks. Maar dit kan alleen als het condoom de zweertjes of bultjes helemaal bedekt. Syfilis wordt behandeld met antibiotica.
Kan je een soa oplopen zonder seks te hebben?
Sommige soa’s kun je, behalve door seks, ook krijgen door: Contact van je bloed met besmet bloed van een ander (hepatitis B, hepatitis C en hiv). Besmetting komt dan door bijvoorbeeld: een tatoeage of piercing zetten met spullen die besmet zijn.
Kun je een soa hebben als je nog nooit seks hebt gehad?
Als je beide maagd bent en nog helemaal geen seks hebt gehad dan heb je nog geen SOA. Echter, als je bijvoorbeeld al wel onbeschermde orale seks hebt gehad dan is het mogelijk dat je hierbij een SOA oploopt.
Kan ik genezen van syfilis?
Kan je van syfilis genezen? Ja. Je krijgt medicijnen en dan gaat de soa over. De klachten gaan dan weg.
Kan je een soa krijgen als je elkaars eerste bedpartner bent?
Een persoon kan bijvoorbeeld geboren zijn met een vorm van herpes en door middel van orale seks, bestaat de kans dat de herpes wordt overgedragen. Dit kan als gevolg hebben dat de partner een seksueel overdraagbare aandoening heeft opgelopen, ondanks het feit dat beiden personen nog maagd zijn.
Hoe verspreid syfilis?
Als je onveilige seks hebt (zonder condoom) met iemand die besmet is, kan die de syfilis-bacterie aan je doorgeven. Dat gebeurt als de slijmvliezen van de penis, vagina, anus of mond elkaar aanraken. Vooral als je kleine wondjes hebt aan je slijmvlies of huid.
Hoe is chlamydia ooit ontstaan?
Hoe ontstaat chlamydia? De oorzaak van chlamydia is een bacterie. De bacterie zit in het slijmvlies van iemand die besmet is, in de penis, vagina of anus. Je krijgt chlamydia door onveilige seks (zonder condoom) met iemand die besmet is.
Hoe is chlamydia te voorkomen?
Besmetting en preventie Je kunt chlamydia voorkomen door condooms te gebruiken tijdens seks. Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. Als je chlamydia hebt is het is het belangrijk dat ook je sekspartner(s) wordt/worden opgespoord, getest en behandeld, om verdere besmettingen te voorkomen.