Inhoudsopgave
Hoe kan ik weten dat ik migraine heb?
Migraine is een aanval van erge hoofdpijn. Een aanval kan een halve dag tot drie dagen duren. De pijn is bonzend, meestal aan één kant van het hoofd. Vaak is er ook sprake van misselijkheid en overgeven.
Hoe ontstaat een migraineaanval?
De oorzaak voor het ontstaan van een migraine aanval is grotendeels onbekend. Wel is bekend dat door het overschrijden van de prikkeldrempel bepaalde delen van de hersenen overmatig geprikkeld worden. Hierdoor ontstaat een tijdelijke ontregeling van deze delen van de hersenen.
Hoe behandel je migraine?
Behandeling van migraine
- Pijnstillers. Veel patiënten nemen paracetamol of aspirine bij een aanval.
- Medicijnen tegen de aanval. Medicijnen tegen een aanval (triptanen) slik je meteen nadat de aanval begint.
- Medicijnen om een aanval te voorkomen.
Wat is de oorzaak van migraine?
Over de exacte oorzaak van migraine is nog verbazend weinig bekend. Veel mensen denken dat het ‘iets psychisch’ is, maar dat is echt onzin. We weten zeker dat migraine een ziekte van de hersenen is. Je hersenstam wordt ontregeld, en dat zorgt ervoor dat je een migraineaanval krijgt.
Welke lichaamseigen stoffen helpen bij migraine?
Voorbeelden zijn atenolol, metoprolol en propranolol. Pizotifeen remt de effecten van bepaalde lichaamseigen stoffen, die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van migraine, af en vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd.
Wanneer komt migraine voor in de puberteit?
In de puberteit komt Migraine aanzienlijk vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Met name de dagen voor de menstruatie, gedurende de menstruatie en tijdens de eisprong, komen migraineaanvallen vaker voor. 15% Van de meisjes heeft last van migraine rondom de periode van de menstruatie. Dit heeft te maken met hormonen.