Inhoudsopgave
Hoe kan ik de arbeidsinspectie inschakelen?
Vraag uw arbodienst of arbodeskundige om advies Bijvoorbeeld wanneer het te koud is om te werken. Kunnen u en uw werkgever niet tot een oplossing komen? Dan kunt u advies vragen aan uw arbodienst of arbodeskundige. Zij geven een onafhankelijk advies waarmee u en uw werkgever het probleem op kunnen lossen.
Welke zes maatregelen kan de Inspectie SZW nemen?
Maatregelen Nederlandse Arbeidsinspectie
- uw werkgever een officiƫle waarschuwing geven;
- uw werkgever een eis stellen tot naleving van de wet;
- het werk stilleggen;
- u of uw werkgever een boete geven;
- een proces-verbaal maken;
- uw werkgever een dwangsom opleggen.
Welke bevoegdheden heeft de Arbeidsinspectie?
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de verschillende wetten, besluiten en regelingen op het terrein van arbeid. Verder spoort de Inspectie fraude, uitbuiting en georganiseerde criminaliteit binnen de keten van werk en inkomen op.
Welke rechten heeft de Arbeidsinspectie?
Op grond van de Arbowet heeft de ondernemingsraad de volgende rechten inzake de Inspectie SZW: Vergezelrecht bij onderzoek door de Inspectie SZW (artikel 12 lid 4 Arbowet) Recht op een gesprek onder vier ogen (artikel 12 lid 4 Arbowet) Recht de Inspectie SZW te verzoeken een onderzoek in te stellen (artikel 24 Arbowet)
Waar staan de letters SZW voor?
Visie SZW. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan eerlijk, gezond en veilig werk in Nederland. Iedereen moet de kans krijgen om mee te doen en zich te ontwikkelen zodat je zelf kan bijdragen aan je eigen toekomst.
Wat zijn de bevoegdheden van de Inspectie SZW bij gevaar?
Een inspecteur kan zonder afspraak langskomen en mag de werkplaats controleren zonder toestemming van de ondernemer. De inspecteur kan om inzage vragen in documenten en vragen stellen aan medewerkers. Naast het uitvoeren van controlebezoeken, onderzoekt de inspectie ook ernstige arbeidsongevallen.
Wat doet een ARBO inspecteur?
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de wet- en regelgeving rond arbeidsomstandigheden, arbeidsmarkt, arbeidsverhoudingen en sociale zekerheid. De dienst geeft hierover voorlichting aan ondernemers en ziet erop toe dat zij de relevante wetten en besluiten naleven.
Welke overtredingen onderzoekt de inspectie van SZW?
De Arbeidsinspectie (tegenwoordig Inspectie SZW !) houdt toezicht op de naleving van de Arbo- en de Arbeidstijdenwet. Daarnaast onderzoekt de Inspectie SZW meldingen van ernstige arbeidsongevallen binnen bedrijven en klachten over arbeidsomstandigheden van werknemers.
Waar kan ik een klacht indienen over mijn werkgever?
Allereerst kan je terecht bij de vertrouwenspersoon of preventieadviseur op het werk. De contactgegevens van deze persoon staat in het arbeidsreglement. Een tweede optie is om bij je vakbond aan te kloppen. Zij staan werknemers bij in geschillen met werkgevers.