Inhoudsopgave
Hoe kan ik amandelen verwijderen?
De beslissing om de amandelen te verwijderen, is afhankelijk van de ernst van de klachten. Ook speelt hierbij een rol hoe vaak de klachten optreden. Soms kan het verstandig zijn om de amandelen weg te nemen. Bijvoorbeeld als het onvoldoende lukt om de klachten met medicijnen (pijnstillers en/of antibiotica) te bestrijden.
Wat kunnen amandelen klachten geven?
Wat voor klachten kunnen de amandelen geven? Bij een acute ontsteking van de amandelen bestaan de klachten in het algemeen uit een korte periode van keelpijn met slikklachten, koorts en algehele malaise. Na de derde dag daalt de temperatuur meestal, waarbij ook de andere klachten langzaam verdwijnen.
Wat is de ingreep van amandelen?
Bij volwassenen (en kinderen ouder dan 10 jaar) worden de amandelen meestal verwijderd door ze stapsgewijs los te maken, ook wel pellen genoemd. Dit is nodig omdat de keelamandelen bij ouderen veel vaster zitten aan de onderliggende weefsellaag. De ingreep vindt plaats onder volledige verdoving (narcose).
Wanneer kan ik amandelen slikken?
De amandelen vormen slechts een klein gedeelte van het totale lymfkliersysteem van het gehele lichaam. Men kan dit ook zes tot acht weken later doen, als de keelamandelen weer tot rust zijn gekomen. Direct na de ingreep heeft u pijn in de keel en moeite met slikken.
Wat zijn de klachten van amandelen?
De amandelen kunnen ook chronisch in meer of minder ontstoken toestand verkeren. In het laatste geval kunnen klachten optreden van moeheid, lusteloosheid, snurken, matige eetlust en slechte adem. Als amandelen ontstoken raken, zwellen ze op. Hierbij kunnen ook lymfklieren in de hals zwellen en pijnlijk zijn.
Wat is de ontsteking van amandelen?
Bij een acute ontsteking van de amandelen bestaan de klachten in het algemeen uit een korte periode van keelpijn met slikklachten, koorts en algehele malaise. Na de derde dag daalt de temperatuur meestal, waarbij ook de andere klachten langzaam verdwijnen. Dergelijke perioden kunnen zich meermalen per jaar voordoen.