Inhoudsopgave
Hoe kan fantoompijn ontstaan?
Fantoompijn kan ontstaan nadat een ledemaat geamputeerd is. Dit kan al direct na de amputatie optreden, maar het kan ook pas jaren later opkomen. Bij fantoompijn ervaart men een pijngevoel vanuit het ledemaat dat geamputeerd is. Dit maakt fantoompijn complex.
Wat zijn de gevolgen van een amputatie?
Zo heeft de amputatie gevolgen voor uw balans, staan en lopen en daarmee voor veel alledaagse handelingen. Ook kunt u pijn hebben in het resterende deel van uw been (stomppijn) of in het deel van uw been dat is geamputeerd (fantoompijn).
Waarom is amputatie nodig?
Een beenamputatie kan verschillende redenen hebben, zoals vaatproblemen, een ongeluk, infectie of tumor. Een amputatie is een ernstige, onherstelbare ingreep. Het is een ingreep die de chirurg uit medische noodzaak uitvoert als niets anders meer mogelijk is.
Wat kan je tegen fantoompijn doen?
U kunt pijnstillers met een remmend effect op de zenuwprikkeling gebruiken. Bijvoorbeeld gabapentine of amitriptylline. Het helpt soms ook om de zenuwstompjes (aan voor en achterzijde van het been) te masseren. Emoties zoals verdriet, angst, stress en ergernis werken negatief op fantoompijn.
Hoe ontstaat amputatie?
Een beenamputatie kan verschillende redenen hebben. In ongeveer 90% van de gevallen is een amputatie het gevolg van vaatproblemen. Verder kan een amputatie nodig zijn door een ongeluk (trauma), een infectie of een bottumor. Een amputatie is een ernstige, onherstelbare ingreep.
Wat is een zenuwpijn?
Zenuwpijn is tintelende, prikkelende, branderige pijn. De zenuw kan ontstoken zijn, zit klem of is beschadigd. De pijn blijft vaak weken tot maanden. Bij zenuwpijn helpen pijnstillers vaak minder goed.
Hoe voelt fantoompijn aan?
Fantoompijn kan worden onderscheiden in verschillende vormen: De pijn kan branderig aanvoelen. De houding van het fantoom voelt dikwijls verkrampt. Het kan zijn dat de pijn continu voelbaar is en dat er perioden of momenten van verergering zijn.
Wat is Fantoomgevoel?
Mensen die een amputatie hebben ondergaan, voelen soms na de operatie het geamputeerde lichaamsdeel nog. Het voelt dan alsof het geamputeerde been, oftewel het fantoombeen, nog aan het lichaam zit. Dit is een normaal verschijnsel dat regelmatig voorkomt na een amputatie. Het wordt ‘fantoomgevoel’ genoemd.