Hoe is hepatitis A overdraagbaar?

Hoe is hepatitis A overdraagbaar?

Het virus zit in de ontlasting van besmette personen. U raakt besmet wanneer het virus in uw mond terechtkomt. Slechte hygiëne speelt hierbij een belangrijke rol. Iemand met hepatitis A die naar het toilet geweest is om te poepen of plassen kan het virus op de wc-bril, de kraan en andere voorwerpen achterlaten.

Is hepatitis overdraagbaar?

Het hepatitis B-virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Hepatitis B wordt overgedragen door onveilig seksueel contact, bloedcontact of bloedproducten. Het virus kan ook rond de bevalling overgedragen worden van moeder op kind.

Hoe kan je hepatitis krijgen?

Je kunt hepatitis A krijgen door contact met ontlasting van een besmet persoon. Bijvoorbeeld na toiletbezoek, of door besmet eten en drinken. Daarom is het belangrijk je handen te wassen voor het eten, voor het klaarmaken van eten en na een toiletbezoek. Er is een vaccinatie beschikbaar.

Hoe lang beschermd tegen hepatitis A?

De vaccinatie beschermt minimaal 30 jaar. Eén prik werkt een jaar. Na 6-12 maanden volgt een tweede prik. Na twee prikken werkt de vaccinatie minimaal 30 jaar.

Hoe kan hepatitis A licht verlopen?

Hepatitis A kan zo licht verlopen dat iemand het niet eens merkt. De verschijnselen treden na de incubatietijd op en zijn over het algemeen vermoeidheid, lichte koorts, soms pijn in de bovenbuik en misselijkheid.

Wat zijn de klachten van hepatitis A?

De klachten zijn vermoeidheid, koorts, soms pijn in de bovenbuik en misselijkheid. Bij volwassenen gaat hepatitis A meestal gepaard met geelzucht, waarbij het oogwit en de huid geel kleuren. De klachten kunnen enkele weken duren. Als je hepatitis A gehad hebt, blijf je levenslang beschermd tegen de ziekte.

Waarom raken mensen besmet met het hepatitis A-virus?

Mensen raken besmet met het hepatitis A-virus door contact met zieken en door het eten en drinken van voedsel of water dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. Daarom is het belangrijk om de handen te wassen voor het eten, voor het klaarmaken van eten en na een bezoek aan het toilet.

Hoe lang blijft ontlastingsmateriaal met hepatitis A-virus besmettelijk?

Opgedroogd ontlastingsmateriaal met hepatitis A-virus blijft ten minste 2 weken besmettelijk. Daarna neemt de besmettelijkheid langzaam af bij kamertemperatuur.