Inhoudsopgave
Hoe is een DNA molecule opgebouwd?
DNA bestaat namelijk uit nucleïnezuren. Een nucleïnezuur is opgebouwd uit verschillende nucleotiden. Een nucleotide is weer opgebouwd uit een suikergroep, namelijk desoxyribose, een fosfaatgroep en een stikstofbase. DNA heeft vier verschillende stikstofbasen: cytosine (C), guanine (G), adenine (A) en thymine (T).
Welke Nucleobasen vormen een paar?
Adenine vormt met thymine een paar, gebonden door twee waterstofbruggen. Cytosine en guanine vormen een paar, gebonden door drie waterstofbruggen.
Heeft je lengte te maken met je DNA met wat je eet of met allebei?
Naast je genen heeft je gezondheid ook grote invloed op hoe lang je wordt. Als je gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek bent, kun je langer worden. Stress, bepaalde ziektes en het gebruik van alcohol en drugs door de moeder tijdens de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je minder lang wordt.
Wat is een RNA molecuul?
RNA. RNA is een molecuul dat, net als DNA, bestaat uit een reeks aan elkaar gekoppelde nucleotiden. In de cel hebben deze moleculen verschillende functies rondom de eiwitsynthese. Verschillen in opbouw met DNA. RNA is een afkorting welke staat voor ‘ribonucleic acid’.
Wat is de afkorting van DNA?
DNA is een molecuul. Dit is heel klein en nauwelijks met het blote oog te bekijken. DNA is een afkorting van deoxyribonucleid acid. In het Nederlands deoxyribonucleinezuur. Johan Friedrich Miescher ontdekte DNA. Hij vond het in witte bloedcellen die hij in het afval van het ziekenhuis had gevonden.
Hoe maken onderzoekers een DNA-profiel?
Wanneer de onderzoekers genoeg DNA hebben, kunnen ze een DNA-profiel maken. Dit doen ze door te kijken naar de DNA-kenmerken op tien verschillende gebieden op het DNA. Dit geven ze weer door, de eerder genoemde, cijfers en de pieken. Aan de hand van het gevonden DNA-profiel gaan zij op zoek naar een ‘match’.
Wat is een DNA-molecuul?
Een DNA-molecuul bestaat dus uit een dubbele helix, die gevormd is uit twee lange strengen. De lange strengen bestaan uit nucleotiden en de nucleotiden van de twee strengen binden weer aan elkaar via waterstofbruggen. Deze dubbele helix is opgerold om speciale eiwitten, die histonen heten.