Inhoudsopgave
Hoe ik er uitzie?
Eruitzien is juist. Ook vervoegde vormen als eruitziet, eruitzag en eruitgezien zijn één woord. Eruitzien is een scheidbaar werkwoord. Dat betekent dat er in de vervoeging andere woorden tussen de delen van dit werkwoord kunnen komen te staan: ‘Het lijkt er goed uit te zien.
Waardoor of waarbij?
In andere zinnen weet u dat het om het voornaamwoordelijk bijwoord waarbij gaat, als u van het gedeelte dat met waarbij begint, een aparte zin met daarbij kunt maken. In die zin kan daarbij worden vervangen door bij + het naamwoord waar het op slaat. In andere gevallen schrijven we waar bij in twee woorden.
Heeft ervoor gezorgd?
Correct is: Ik zal ervoor zorgen. Ervoor is een voornaamwoordelijk bijwoord. Het kan vervangen worden door voor + een naamwoord (bijvoorbeeld voor de planten).
Is het teveel of te veel?
Juist is: ‘Die heeft te veel gegeten. ‘ Als te veel ‘meer dan nodig’ betekent, staat er een spatie tussen te en veel. Als het teveel ‘het overschot’ betekent, is het wél één woord.
Waarvan en waarbij?
Toelichting. Volgens de traditionele schoolregel gebruiken we een betrekkelijk voornaamwoordelijk bijwoord zoals waarmee, waarvan enzovoort om te verwijzen naar zaken en begrippen, en een combinatie van een voorzetsel en een voornaamwoord (met wie, van wie enzovoort) om te verwijzen naar personen.
Waarbij gebruiken?
Waarbij definities
- waarbij bijwoord Uitspraak: [war’bɛi] bij dat wat is genoemd of bij dat waar je naar verwijst Voorbeelden: `oefeningen waarbij je veel calorieën verbruikt`, `Het is een van de projecten waarbij ik betrokken ben.` © Kernerman Dictionaries.
- 1) Bijwoord 2) Vraagwoord.
- •”vragend”: bij wat?,
Is er voor gekozen of is ervoor gekozen?
We schrijven ervoor aan elkaar als het een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. Na ervoor kan ook een dat-zin of een beknopte bijzin volgen.
Is ervoor gekozen om?
Die bijzin wordt ingeleid door het (in principe weglaatbare) onderschikkende voegwoord om. De bijzin wordt dan in de regel voorafgegaan door een voorlopig voorzetselvoorwerp, in de vorm van het voornaamwoordelijk bijwoord ervoor. (1a) Ze heeft ervoor gekozen om het proefwerk te herkansen.
Is te veel van het goede?
te veel van het goede (bn): overdreven.
Is het hoeveel of hoe veel?
Hoeveel is een onbepaald telwoord dat vraagt naar een bepaalde hoeveelheid. In dat geval schrijven we hoeveel aan elkaar.