Inhoudsopgave
Hoe homocysteïne verlagen?
Verhoogd homocysteïne is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Via voeding en suppletie met vitamines B6, B12 en foliumzuur kan dit risico verlaagd worden.
Hoe hoog mag je homocysteïne zijn?
Het normale homocysteïne-gehalte in het bloed wordt in Engeland en Amerika steeds meer gesteld op 7 µmol/liter voor mannen en 6 µmol/liter voor vrouwen. Een waarde boven de 15 µmol/liter is te hoog. Dit gehalte moet wel bepaald zijn wanneer iemand 12 uur lang niet gegeten of gedronken heeft (nuchter is).
Wat is een normale homocysteïne waarde?
Het normale homocysteïnegehalte in het bloed is voor mannen lager dan 16,4 micromol per liter (µmol/liter) en voor vrouwen lager dan 13,4 µmol/l.
Wat doet homocysteïne?
Een verhoogd homocysteïne kan de bloedvatwand beschadigen, wat kan zorgen voor minder elastische bloedvaten waardoor de bloedstroming wordt belemmerd. Ook zou een verhoogd homocysteïne het samenklonteren van bloedplaatjes bevorderen. Dit kan het risico op een hartinfarct of beroerte vergroten.
Wat betekent te hoog foliumzuur?
Kortom: Een hoge inname van foliumzuur kan een tekort aan vitamine B12 maskeren. Dit kan op zijn beurt het risico op schade aan de hersenen en het zenuwstelsel verhogen. Overtollige inname van foliumzuur kan de leeftijdsgebonden mentale achteruitgang versnellen, vooral bij mensen met een laag vitamine B12-gehalte.
Hoe wordt homocysteïne bepaald?
Deze hebben namelijk een functie als co-enzym bij de afbraak van homocysteïne. Homocysteïne kan gemeten worden in bloed en urine. In bloed is het voor ca 70% gebonden aan plasma-eiwitten. De rest is als vrij homocysteïne aanwezig.
Aanpassingen in de voeding, minder koffie, meer groenten en fruit en het slikken van een voedingssupplement met ten minste extra foliumzuur, vitamine B6 en vitamine b12, geven al spoedig een opvallende verlaging van een dergelijke verhoogde homocysteïne.
Homocysteïne kan gemeten worden in bloed en urine. In bloed is het voor ca 70% gebonden aan plasma-eiwitten.
Wat is een Hyperhomocysteïnemie?
Hyperhomocysteïnemie is een verhoogde waarde van het aminozuur homocysteïne in het bloed. Homocysteïne kan in het menselijk lichaam met behulp van enzymen aangemaakt worden uit een ander aminozuur, methionine.
Hoe gebruik je foliumzuur?
Foliumzuur (vitamine B11) is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat bloedarmoede.
Hoe foliumzuur aanvullen?
Een tekort kan worden voorkomen door voedingsmiddelen te gebruiken die rijk zijn aan foliumzuur. Zoals groene groenten, volkorenbrood, vlees en melkproducten. Wie zwanger wil worden, kan het best extra foliumzuurtabletten innemen nadat zij is gestopt met haar anticonceptie.
Waar zit het meeste foliumzuur in?
Bronnen van foliumzuur Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi’s en meloen.
Hoe krijg je een tekort aan foliumzuur?
Mogelijke oorzaken van een tekort aan foliumzuur zijn onder andere: voeding met te weinig foliumzuur, bepaalde leverziekten, verstoring van de opname in de darm door een darmziekte, zwangerschap, borstvoeding, alcoholisme, nierdialyse en als gevolg van bepaalde medicijnen.