Inhoudsopgave
Hoe hoger warmtecapaciteit?
Hoe hoger de warmtecapaciteit van een voorwerp hoe … de warmte die nodig is om het te verwarmen. De grootheid ΔT die in formules over warmte en temperatuur voorkomt heeft als eenheid … Er is 1,1·105 J nodig om een gevulde kruik van 18 °C naar 40 °C op te warmen.
Wat is warmtecapaciteit water?
De soortelijke warmte van water is 4186 J/kg K betekent dat men 4186 J moet toevoegen aan 1 liter water om de temperatuur ervan 1 graad te doen stijgen. De soortelijke warmte van water is veel hoger dan de soortelijke warmte van zand.
Hoe bereken je de warmtecapaciteit?
De warmtecapaciteit van een object kan worden berekend door de hoeveelheid geleverde warmte-energie (E) te delen door de overeenkomstige verandering in temperatuur (T). Onze vergelijking is: warmtecapaciteit = E / T.
Welke vloeistof heeft de grootste warmtecapaciteit?
De soortelijke warmte c van materialen verschilt nogal: water ca. 4200, ijs 2200, beton 840-920, staal 500, polyesterplaat 1470, kurk 1760 en hout 1880 J/kgK. Water komt er door de hoge soortelijke warmte gunstiger uit dan bijvoorbeeld beton. Dat is de reden dat een grote (geïsoleerde!)
Wat betekent een hoge warmtecapaciteit?
De warmtecapaciteit van een voorwerp is in de thermodynamica het vermogen van dat voorwerp om energie in de vorm van warmte op te slaan. Voert men warmte aan een voorwerp toe, dan zal daardoor meestal de interne energie en de temperatuur stijgen (bij isotherme processen is dit niet het geval).
Wat is de C van water?
De soortelijke warmte van water is 4,18 ·10 3J/kg·°C.
Hoe bereken je Delta temperatuur?
Q = m · c · ΔT m = de massa (in kilogram) van het water; c = de soortelijke warmte van water (4180 J/°C/kg); ΔT = de totale temperatuurstijging (in °C) van het water. (een liter water een graad opwarmen kost een kcal, wat overeenkomt met 4,18 kJ, oftewel de soortelijke warmte van water ).
Wat is de eenheid van warmtecapaciteit?
Elke stof heeft een eigen warmtecapaciteit. De specifieke warmtecapaciteit, dat wil zeggen de warmtecapaciteit per hoeveelheid massa, wordt uitgedrukt in de eenheid kJ/kgK (of J/gK). De warmtecapaciteit van een vloeistof is licht afhankelijk van de temperatuur van die vloeistof.