Inhoudsopgave
Hoe het kan dat zaden na vele eeuwen nog tot ontkieming kunnen komen?
Zaden kunnen soms heel lang kiemkrachtig in de grond aanwezig blijven. Zodra de grond omgespit of omgewoeld wordt, komen deze zaden aan de oppervlakte en lichtkiemers beginnen door de invloed van het licht te kiemen.
Hoe oud kunnen zaden worden?
De kiemkracht van de zaden is gegarandeerd tot 2 jaar na aankoop indien u het zakje op een droge, donkere en koele plaats bewaard. Vaak kan het nog veel langer bewaard worden. Gooi zaden die ouder zijn dus niet gelijk weg, maar geef ze gewoon de kans in de tuin.
Hoe lang kun je zaden en pitten bewaren?
Zaadfabrikanten kiezen meestal een houdbaarheidsdatum van 1 tot 3 jaar en vermelden deze op de pakjes zaad.
Kun je zaden bewaren?
Zaden blijven vaak lang goed. Zolang je ze maar op een droge, koele en donkere plek bewaart. Het beste is om ze in een luchtdicht afgesloten bakje te bewaren in de diepvries, zo behouden de zaden heel lang hun kiemkracht.
Hoe kunnen oeroude zaden ontkiemen?
Zaden gaan in kiemrust als ze droog en koud bewaard worden. Dat is makkelijk te onthouden omdat het precies het tegenovergestelde is van wat zaden nodig hebben om te kunnen kiemen: water en warmte.
Waarom bewaren zaden jaren hun kiemkracht?
De kiemkracht van zaden geeft het percentage zaden aan dat onder de juiste omstandigheden ontkiemt. Hoe sterker de kiemkracht, hoe groter de kans dat je zaadjes na het zaaien ook ziet opkomen. Veel zaden kun je jarenlang bewaren. Erwten bijvoorbeeld.
Kun je zaden invriezen?
Dus zaden in een diepvries bewaren kan, maar is zeker niet voor alle soorten geschikt en ook zeker niet zo lang als in de wereldzaadbank. Samengevat: hoe koeler, droger en donkerder de zaden bewaard worden, des te dieper slapen de zaden, en des te langer kun je ze dus bewaren.
Hoe lang kun je zonnebloempitten bewaren?
Wat is de houdbaarheid van zonnebloempitten: Zo zijn ze wel 12 maanden houdbaar. Zie ook de THT op de verpakking.
Waarom kiemen zaden niet?
Te weinig licht zorgt ervoor dat de zaden helemaal niet kiemen of dat ze gaan sprieten, op zoek naar licht. Als ze te veel licht krijgen, kunnen zaailingen uitdrogen. De zon in februari zorgt nooit voor problemen. Maar op een zonnige dag in april en mei moet je zaailingen in de kas eventjes in de schaduw zetten.
Waarom kiemen er geen zaden in de winter?
Veel zaden van vaste planten hebben een vorstperiode nodig om überhaupt te kunnen kiemen; als je die na de winter zaait, dan gebeurt er niets. Andere zaden hebben juist een hoge temperatuur nodig.