Hoe herkennen mensen emoties?
Het feit dat we als mensen emoties herkennen heeft te maken met dat wij in het algemeen erg empathische wezens zijn. In onze hersenen zijn er spiegelneuronen die het gedrag van de ander kopiëren. Je kent vast wel het spelletje ‘pinkelen’. Bij dat spel geeft iemand steeds een commando.
Wat zijn de basisemoties van de emoties?
Deze basisemoties staan bekend als vreugde, angst, verdriet, boosheid, liefde, verbazing of verrassing, schaamte of schuld en walging. Zelfs in de basisemoties wordt al duidelijk dat hier nog een heel spectrum aan bijkomstige emoties aan vast zitten.
Waar zijn de menselijke emoties onderverdeeld?
Waar de menselijke emoties in 8 basisemoties kunnen worden onderverdeeld, spreekt men in de volksmond doorgaans van 4 kernemoties, waaraan de overige nuances aan emoties en gevoelens zijn te ontlenen. De 4 kernemoties kent iedereen als vreugde, boosheid, verdriet en angst. Deze vormen de basis voor elk andere emotie die je als mens kunt ervaren.
Wat zijn de vijf emoties in cognitieve therapie?
In cognitieve therapie werken we vaak met de vijf B’s: Bang, Boos, Blij, Bedroefd en Beschaamd. Dat is een goed overzicht van de verschillende emoties, maar niet helemaal compleet. Het meest bekende werk over emoties is ongetwijfeld dat van Paul Ekman.
Wat zijn niet-gevoelde en onderdrukte emoties?
Niet-gevoelde of onderdrukte emoties hebben de neiging om samen te vloeien tot één grote soep. Ontkent en weggedrukt mengen de individuele ingrediënten (je emoties) tot één grote. Deze grote emotie is waarschijnlijk boosheid.
Hoe omgaan met emoties van kinderen?
Omgaan met emoties van kinderen in 5 stappen. Bang, boos, blij, gefrustreerd, verdrietig, jaloers of teleurgesteld. Allemaal emoties die kinderen regelmatig ervaren. In de opvoeding is het omgaan met emoties vaak ingewikkeld. Je probeert van alles, maar kinderen uiten hun emoties primair en daardoor vaak heftig.