Hoe help je een verzwakte bij?

Hoe help je een verzwakte bij?

Een verzwakte of uitgeputte hommel kan je er bovenop helpen met een beetje suikerwater. Los een halve theelepel suiker op in lauw water en bied het voorzichtig aan. Met haar lange tong kan de hommel zelf energie bijtanken. Zorg er wel voor dat het dier niet nat wordt.

Wat doen honingbijen?

De honingbij komt algemeen voor in grote aantallen. De honingbij wordt gewaardeerd vanwege de rol als bestuiver van vele plantensoorten, waaronder fruitbomen. Daarnaast is de honingbij de belangrijkste leverancier van verschillende natuurproducten zoals honing, bijenwas, koninginnengelei en propolis.

Wat weet je over bijen?

De bij is klein, maar superbelangrijk voor mens én natuur. Ze zijn onmisbaar voor het verspreiden van stuifmeel waardoor bloemen en planten kunnen groeien. In Nederland leven wel 360 soorten bijen!

Hoe red je een verzwakte bij?

Neem een hommel heel voorzichtig op met een papiertje of een lepel en breng haar weer op krachten met een oplossing van een half theelepeltje suiker dat je oplost in lauw water op een eetlepel.

Hoe kan ik een bij redden?

En met de droge zomers van de afgelopen jaren kan het voorkomen dat ze moeilijk aan water kunnen komen. Daarom doe je ze een groot plezier door een kom of emmer water in je tuin te zetten, met daar in een aantal drijvende takjes of kurken zodat ze een plek hebben om op te landen en ze dus niet verzuipen.

Wat eet een honingbij?

Honingbij Apis mellifera

  • Wat eet hij graag? Een volwassen honingbij voedt zich voornamelijk met nectar en stuifmeel van planten.
  • Nectar. Het verzamelde stuifmeel en nectar uit bloemen brengen bijen naar het bijennest.
  • Verschillende kasten. Een bijenkolonie kent verschillende soorten bijen.

Wat hebben bijen nodig om te leven?

Volwassen bijen hebben vooral suikers nodig als brandstof om in beweging te kunnen blijven. Zowel vrouwtjes- als mannetjesbijen drinken daarom nectar. Ze zijn meestal niet zo kieskeurig in de bloemen die ze hiervoor bezoeken.