Hoe heet de wetgevende macht bij de gemeente?

Hoe heet de wetgevende macht bij de gemeente?

De wethouders worden benoemd door de gemeenteraad, het parlement van een gemeente, waarmee de wethouders de wetgevende macht delen. De gemeenteraad wordt direct gekozen via gemeenteraadsverkiezingen.

Is de Staten-Generaal een bestuursorgaan?

De volgende organen, personen en colleges worden niet als bestuursorgaan aangemerkt: a. de wetgevende macht; b. de kamers en de verenigde vergadering der Staten-Generaal; c.

Wat zijn B bestuursorganen?

De a-organen zijn de klassieke bestuursorganen. Hierbij is sprake van een rechtspersoon die krachtens publiekrecht is ingesteld. Een b-orgaan is een ander persoon of college, met enig openbaar gezag bekleed.

Wie zijn allemaal bestuursorganen?

Bestuursorganen van de staat zijn onder andere: regering, minister, staatssecretaris; bij een Mulderfeit: de officier van justitie. Bestuursorganen van de provincie zijn (art. 6 Provinciewet): de commissaris van de Koning (CvdK), Provinciale Staten (P.S.) en het college van Gedeputeerde Staten (G.S.).

Is het college van B&W een A orgaan?

Alle personen en colleges die in de desbetreffende wet worden genoemd en enige mate van zelfstandigheid hebben bij het maken van besluiten zijn bestuursorganen, te weten a-organen. Dit betekent dat zij in al hun doen en laten gebonden zijn aan de Algemene wet bestuursrecht.

Wat is een bestuursorgaan?

Het begrip bestuursorgaan is een van de kernbegrippen in de Algemene wet bestuursrecht . Een bestuursorgaan is volgens de definitie van artikel 1:1 lid 1 Awb een: “orgaan van een rechtspersoon krachtens publiekrecht ingesteld” (a-orgaan), of “een persoon of college, met enig openbaar gezag bekleed” (b-orgaan).

Wat is de bestuursorganen van de gemeente?

Bestuursorganen van de gemeente zijn (art. 6 Gemeentewet) in ieder geval: de burgemeester, de gemeenteraad en het college van B&W. De wethouder vormt als ambt in het decentraal bestuur geen bestuursorgaan.

Wat is de wetgevende macht in Nederland?

De wetgevende macht heeft als taak het stellen van algemene, voor iedereen geldende regels. In Nederland is de wetgevende macht opgedragen aan de regering en de Staten-Generaal tezamen. De Staten-Generaal vertegenwoordigen het gehele Nederlandse volk en bestaan uit de Eerste en de Tweede Kamer. Ze worden samen ook wel aangeduid als het parlement.

Wat is de wetgevende macht van het parlement?

De wetgevende macht bestaat uit het parlement en de regering. Het parlement bestaat uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. De meeste wetsvoorstellen komen van de regering. Het parlement moet vervolgens instemmen met het wetsvoorstel, anders kan het geen wet worden.