Inhoudsopgave
Hoe hard mag een politieauto rijden zonder zwaailichten?
Doordat de maximumsnelheid per half maart omlaag gaat, mogen ook politie, brandweer en ambulances ‘slechts’ 140 kilometer per uur.
Heeft politie altijd voorrang?
Wanneer een hulpdienst, zoals brandweer, ambulance of politie, blauwe zwaailichten én sirenes voert, dan moet je dit voertuig voorrang verlenen. Nadert een voertuig met blauwe zwaailichten zonder sirene? Dan is voorrang geven niet verplicht, maar de zwaailichten staan niet voor niets aan.
Waarom ambulance zonder sirene?
A2: Er is geen direct levensgevaar maar het slachtoffer moet wel snel naar een ziekenhuis. Sirene en zwaailicht mogen worden gebruikt maar de urgentie is minder.
Wat mag een agent niet doen?
Je mag geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden tijdens het fietsen. Handsfree bellen en muziek luisteren is wel toegestaan. Als je stilstaat, mag je je telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat vasthouden en gebruiken.
Hoe snel gaan politieauto’s?
Acceleratie (0-100 km/u): 11,30 seconden. Topsnelheid: 170 km/u.
Hoe hard mag de brandweer rijden?
Om te beginnen mogen de grotere brandweerauto’s die zwaarder zijn dan 5.000 kilo maar 20 km/u te hard rijden (ten opzichte van de geldende snelheid). In de praktijk halen de brandweerauto’s een maximale snelheid van tussen de 110 en 115 km/u, zo laat de brandweer weten aan TopGear.
Hebben voorrangsvoertuigen altijd voorrang?
Voorrangsvoertuigen (blauw zwaailicht, sirene) hebben altijd voorrang. Bestuurders van rechts moet je voorrang verlenen, tenzij dit door voorrangsborden anders is geregeld. Rechtdoor op dezelfde weg gaat voor t.o.v. afslaand verkeer. Bij ‘bijzondere manoeuvres’ gaat al het andere verkeer voor, dus ook voetgangers.
Heeft politie zonder zwaailicht voorrang?
Wettelijk gezien zijn hulpdiensten met zwaailicht, maar zonder sirene, geen voorrangsvoertuig. Wel zet een hulpdienst het zwaailicht aan om aan te geven dat ze haast hebben en dus voorrang willen krijgen. Wees daar altijd alert op.
Wat als iemand overlijd in de ambulance?
Stel dat iemand na een verkeersongeluk in een ambulance overlijdt. Zou de ambulance dan moeten stoppen om het lichaam in een ander vervoermiddel over te laden? Nee. Een stoffelijk overschot mag met van alles en nog wat worden vervoerd.