Inhoudsopgave
Hoe groter het tijds interval tussen de P en de S-golven Hoe?
Ze hebben een snelheid van ongeveer 3,5 kilometer per seconde en zijn daarmee langzamer dan de longitudinale golven. Hoe langer de afstand die de golven hebben afgelegd, hoe groter het tijdsverschil tussen de P- en S-golven.
Hoe kunnen seismische golven helpen om de interne opbouw van de aarde in kaart te brengen?
Analyse van seismogrammen wordt toegepast in de seismologie om de structuur van het binnenste van de Aarde beter te leren begrijpen. In de reflectieseismiek worden seismische golven gebruikt om de ligging van aardlagen in kaart te brengen met als doel grondstoffen te vinden.
Wat is allemaal te zien bij een aardbeving?
Het denkbeeldige punt waar de beving ontstaat, het zwaartepunt van de energiedichtheid, heet het hypocentrum. Het punt aan het aardoppervlak daar loodrecht boven wordt het epicentrum genoemd. Een lijn van gelijke bevingsintensiteit rond een epicentrum heet een isoseist. Seismologie is de wetenschap van aardbevingen.
Wat is een ondiepe aardbeving?
De meeste aardbevingen zijn ondiep. Daarmee bedoelen we dat het hypocentrum niet dieper ligt dan 60 kilometer. Zij worden veroorzaakt door verschuivingen in de aardkorst of in het gesteente niet ver daaronder.
Wie onderzoeken een aardbeving?
Aardbevingen worden in Nederland geregistreerd en bestudeerd door de afdeling Seismologie van het KNMI. Seismologisch onderzoek houdt zich bezig met de oorsprong en de voortplanting van seismische golven in de aarde en richt zich dus op de werking van breuken.
Welke twee types golven gaan dwars door de aarde heen?
De uitslag van de seismograaf is veel groter dan die van de P-golf (zie afb. 2). Deze twee typen van golven of trillingen bewegen zich dwars door de aarde, dit worden body-waves genoemd, waarbij wel opgemerkt dient te worden dat de S-golf niet door de aardkern heen kan gaan, de P-golf daarentegen wel.
Uit de waarnemingen kan de opbouw van de aarde worden afgeleid. De seismi- sche trillingen, die als golven dwars door de aarde gaan, belichten als het ware de interne structuur van onze planeet.