Hoe groot wordt een aardappelplant?

Hoe groot wordt een aardappelplant?

Omrekenfactoren:

Vroege aardappelen Late aardappelen
Plantafstand (rij) +/- 30cm +/- 40cm
Plantafstand (tussen rijen) +/- 60cm +/- 70cm
Plaats nodig voor 1kg pootaardappelen +/-7m² +/- 11m²
Aantal pootaardappelen maat 28/35 nodig voor bovenstaande oppervlakte 40 pootaardappelen = 5.7st/m² 40 pootaardappelen = 3.6st/m²

Hoeveel ruimte heeft een aardappelplant nodig?

Vroege en halfvroege aardappels hebben een afstand van 50 centimeter nodig. Late aardappeltjes hebben iets meer ruimte nodig. Een plantafstand van 60-70 centimeter is dan ideaal. De aardappelplant dient in het voorjaar en de zomer bemest te worden.

Hoe snel groeit aardappelplant?

Vaak gebeurt dat in het voorjaar en afhankelijk van het aardappelras is bepaald hoe lang deze onder de grond blijven. Vroege rassen hebben een groeiperiode van 90 – 100 dagen, waar dat bij late aardappelen minimaal 150 dagen is.

De duidelijkste kenmerken zijn: een kruidachtig gewas ongeveer 50 tot 100 cm hoog, met afgebroken geveerde grote bladeren. De Aardappel bloeit met stervormige wit tot paarse bloemen met een zuiltje van gele meeldraden. In de grond zijn, aan lange ondergrondse uitlopers, de eetbare knollen te vinden.

Hoe lang groeit een aardappelplant?

Vroege rassen hebben een groeiperiode van 90 – 100 dagen, waar dat bij late aardappelen minimaal 150 dagen is. Hoe langer een aardappel onder de grond blijft, hoe beter deze beschermd is.

Waar komt de aardappel vandaan?

De aardappel is wereldwijd het belangrijkste voedselgewas na rijst, tarwe en mais. De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar is in veel Europese landen sinds de 16e eeuw een van de basisvoedingsmiddelen. In vele landen, waaronder Nederland en België, wordt de aardappel gezien als maaltijddrager.

Wat is de meest geteelde aardappel?

De meest geteelde aardappel heeft 4n=48 chromosomen en is een tetraploïde plant, waarvan alle chromosomen van één plantensoort afkomstig zijn (autoploïde). Aardappels worden bijna altijd gekweekt van één enkele kloon met zo goed mogelijke genen. Alle ‘bintjes’ bijvoorbeeld zijn van één kloon afkomstig.

Wat is de triploïde van de aardappel?

Er zijn twee triploïde soorten (met 36 chromosomen): S. chaucha en S. juzepczukii. Er is ook nog een pentaploïde soort (met 60 chromosomen): S. curtilobum . In de aardappel komen twee typen zetmeel voor, amylose en amylopectine, waarvan 21% amylose. In 2005 is voor het eerst een ras in de handel gekomen dat bijna 100% amylopectine bevat.

Wat zijn de voordelen van aardappelplanten?

Aardappelplanten kunnen naast knollen ook bessen vormen, die in tegenstelling tot die van de tomaat zeer giftig zijn. In de bessen worden kleine zaden gevormd. Tussen de verschillende aardappelrassen zijn er grote verschillen in de vorming van bessen. De knollen zijn eetbaar, maar kunnen ook giftig zijn door een hoog gehalte aan solanine.