Inhoudsopgave
Hoe gevaarlijk is kosmische straling?
Dat kosmische straling – straling waaraan astronauten tijdens verre ruimtereizen worden blootgesteld – gevaarlijk is, wisten we al. Zo kan het leiden tot kanker. Maar ook het brein is niet veilig voor de straling, zo blijkt nu uit onderzoek.
Hoe ontstaat kosmische straling?
De kosmische straling is afkomstig van geëxplodeerde sterren. Deze energierijke deeltjes komen met een snelheid die grenst aan die van het licht de heliosfeer binnen, het deel in de ruimte waar het magnetisch veld van de zon zijn invloed laat gelden.
Hoeveel straling krijgt een astronaut?
De metingen onthullen dat astronauten in hun ruimtepak straks een stralingsdosis van 60 microsieverts per uur te verstouwen krijgen. Ter vergelijking: op het aardoppervlak ligt de stralingsdosis 200 keer lager.
Hoeveel straling astronaut?
Een astronaut in het ISS (International Space Station) loopt gemiddeld een stralingsdosis van 5 mSv per week op, evenveel als wij op aarde in een heel jaar ontvangen.
Wat gebeurt er als je geen ruimtepak aan hebt?
Een astronaut zonder pak zwelt op Een mens die wordt blootgesteld aan het vacuüm van de ruimte, zal niet meer dan een paar seconden leven, maar ontploft niet. De astronaut zwelt echter wel degelijk merkbaar op, en de ingewanden en organen worden door lichaamsopeningen naar buiten geperst.
In de ruimte sta je bloot aan meer, en anderssoortige straling dan op aarde of in een vliegtuig. Maar aan astronauten en kosmonauten is tot nu toe niets te merken van gezondheidsschade door straling, blijkt uit een nieuwe statistische analyse.
Welk proces is verantwoordelijk voor het ontstaan van kosmische straling?
De oorsprong van de kosmische straling is slechts ten dele bekend. Laag-energetische deeltjes komen van de zon (de zonnewind) en van sterren uit het melkwegstelsel. Deeltjes met energieën tot ongeveer 1016 eV zijn afkomstig van supernova’s, zoals de uitbarsting die leidde tot de Krabnevel.
Waar komt kosmische straling vandaan?
De meeste kosmische deeltjes zijn afkomstig van bronnen buiten ons zonnestelsel. Die straling heeft zoveel energie dat een deel van de reactieproducten doordringt tot op leefniveau. We ontvangen dus allemaal een stralingsdosis door blootstelling aan (secundaire) kosmische straling uit de ruimte.
Wat doet kosmische straling met DNA?
Kosmische straling muteert DNA ‘En deze deeltjes kunnen het DNA in onze cellen beschadigen. De kapotte cellen zorgen dat ons DNA muteert. Dat gebeurt al sinds het begin van de mensheid. ‘ Dat zou volgens natuurkundigen één van de redenen zijn waarom we niet meer op de eerste mensen lijken.
Hoe meet je kosmische straling?
Al deze energetische deeltjes samen vormen wat we radioactieve straling noemen. De hoeveelheid straling kan gemeten worden met bijvoorbeeld een geigerteller. Zo’n teller registreert hoe vaak een energetisch deeltje passeert.
Hoe ontstaat de zonnewind?
De zonnewind is een plasma, een stroom geladen deeltjes (ionen en elektronen) die voortdurend ontsnappen uit de Zon naar de interplanetaire ruimte. De deeltjes kunnen ontsnappen aan de greep van de Zon omdat de zonnecorona erg heet plasma bevat, met een temperatuur die de miljoenen graden overschrijdt.