Hoe gebruik je onzijdige voornaamwoorden?

Hoe gebruik je onzijdige voornaamwoorden?

Sinds 2016 heeft het Nederlands naast ‘zij’ en ‘hij’ en ‘haar’ en ‘hem’ ook het genderneutrale woord ‘hen’ als voornaamwoord in de taal opgenomen. Dit kan gebruikt worden voor mensen die zich niet identificeren als man of vrouw. Mensen zoals Thorne, Nanoah en Sky.

Hoe gebruik je non-binaire voornaamwoorden?

voornaamwoorden voor non-binaire personen

  1. Je gebruikt de persoonlijke voornaamwoorden waar de non-binaire persoon de voorkeur aan geeft. Dat kan ‘die / hen / hun’ zijn, maar ook ‘hij / hem / zijn’ of ‘zij / haar / haar’.
  2. Ken je de persoonlijke voorkeur van de non-binaire persoon niet, dan gebruik je ‘die / hen / hun’.

Hoe spreek je onzijdig persoon aan?

Naar trans mannen verwijs je met ‘hij’, en trans vrouwen met ‘zij’. In 2016 heeft de transgemeenschap genderneutrale voornaamwoorden gekozen voor trans personen die zich man noch vrouw voelen. Gebruik in dit geval in plaats van hij/hem/zijn of zij/haar/haar: hen of die/hen/hun.

Wat zijn de verschillende voornaamwoorden?

Er zijn veel verschillende voornaamwoorden, namelijk: persoonlijke, bezittelijke, wederkerende, wederkerige, aanwijzende, betrekkelijke, vragende en onbepaalde voornaamwoorden.

Wat is een aanwijzend voornaamwoord?

Aanwijzende voornaamwoorden verwijzen nadrukkelijker ergens naar dan andere voornaamwoorden. Vergelijk bijvoorbeeld: Is Joost er al? Nee, die heb ik nog niet gezien. Is Joost er al? Nee, ik heb hem / ’m nog niet gezien. In zin 1 wordt een aanwijzend voornaamwoord gebruikt, in zin 2 een persoonlijk voornaamwoord.

Wat is een voornaamwoord voor levende wezens?

Persoonlijke voornaamwoorden verwijzen meestal naar levende wezens. De vorm hangt af van persoon en getal (eerste, tweede of derde persoon, en enkelvoud of meervoud), van de functie in de zin (als het voornaamwoord het onderwerp van de zin is, is de vorm anders dan wanneer het een andere functie heeft), of de vorm benadrukt wordt of niet