Hoe gaat stadslandbouw in zijn werk?
Het omvat volkstuintjes, moestuinen die beheerd worden door de buurt, biologische boerderijen, technologische voedselflats en aanrecht-agrariërs. De stadslandbouw is erop gericht de productie van voedsel dichterbij te brengen en steden op deze manier groener en hechter te maken.
Wat valt onder stadslandbouw?
Stadslandbouw kan gedefinieerd worden als het voortbrengen, verwerken en vermarkten van voedsel (en daaraan gerelateerde producten) in en om de stad. Moderne stadslandbouw wordt vaak geassocieerd met stedelingen die in hun directe omgeving groente en fruit verbouwen, maar er zijn veel meer vormen van stadslandbouw.
Wat is een voordeel van stadslandbouw?
Stadslandbouw biedt de mogelijkheid tot productie van voedsel door, of dicht bij de consument. Daarnaast kan stadslandbouw bijdragen aan een groter welzijn, een betere leefomgeving, en de versterking van de sociale cohesie.
Hoe beïnvloedt stadslandbouw het landschap?
Stadslandschappen zijn gebieden die onder stedelijke invloedssfeer staan. De visie die LNV hier ontvouwt, is de zogenoemde «stadslandschappen- benadering». Het doel ervan is de kwaliteit van de stadslandschappen te verbeteren en de ruimte beter te benutten.
Wat is verticale Stadslandbouw?
WAT IS HET? Verticale landbouw betekend dat gebruik wordt gemaakt van gestapelde teeltlagen die geen direct contact hebben met de aarde. Dat kan in een gesloten fabrieksgebouw waar veel voedsel wordt geteeld, maar ook Aquaponics en daktuinen vallen onder deze noemer.
Waarom is Stadslandbouw duurzaam?
Stadslandbouw is doorgaans een duurzame vorm van landbouw. Dat komt omdat meestal biologisch gewerkt wordt, het om verse, onbewerkte producten gaat en de afstanden kort zijn. Het kleinschalige karakter zorgt wel voor lagere opbrengsten dan gangbare vormen van landbouw.
Waarom zou men aan verticale stadslandbouw doen?
Groente telen in de stad In veel steden staat een groot aantal bedrijfspanden en kantoorgebouwen leeg. Door met verticale landbouw deze panden te benutten, ontstaat een veilige, gezonde en duurzame route om het groeiend aantal bewoners van steden van lokaal geproduceerd vers voedsel te voorzien.
Is stadslandbouw duurzaam?
Voor het Gewest is stadslandbouw inderdaad een hefboom voor de transitie naar een duurzaam voedingssysteem en resiliëntie (veerkracht). Stadslandbouw speelt ook een rol in de vele uitdagingen die zich stellen op het vlak van duurzame voeding en socio-economische ontwikkeling.