Inhoudsopgave
Hoe gaat het met de Nederlandse arbeidsmarkt?
Arbeidsmarkt van vandaag We werken relatief weinig uren, maar onze arbeidsproductiviteit is hoog. Daarnaast is de werkloosheid relatief laag. In het tweede kwartaal van 2021 waren er 307.000 werklozen. Dat is 3,3% van de beroepsbevolking.
Hoeveel mensen met arbeidsbeperking?
Het totaal aantal mensen met een arbeidsbeperking bedraagt 1,2 miljoen, het aantal mensen met een chronische ziekte zelfs 1 op de 5 van de beroepsbevolking. Bij langdurig werklozen, jongeren en statushouders betreft het in totaal enkele hon- derdduizenden personen.
Wie bevinden zich op de arbeidsmarkt?
De beroepsbevolking bestaat uit mensen tussen 15 en 75 jaar die betaald werk hebben of onlangs naar betaald werk hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar zijn. Mensen die tussen de 15 en 75 jaar zijn, maar bijvoorbeeld niet kunnen werken door ziekte, behoren tot de niet-beroepsbevolking.
Hoeveel mensen werken in de collectieve sector?
De werkgelegenheid voor werknemers in de collectieve sector krimpt in 2015 en 2016 in totaal met 38 duizend banen (gemiddeld -0,8% per jaar) en die van de marktsector groeit met in totaal 131 duizend banen (gemiddeld +1,2% per jaar).
Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit in 2021?
Het CPB voorspelt een lagere economische groei vanaf 2022. De schatting is dat deze uitkomt om 1,1%, waar dit in 2021 nog 1,8 procent was. De werkloosheid loopt naar verwachting iets op tot 3,6 procent.
Hoeveel arbeidsgehandicapten zijn er in Nederland?
In cijfers ziet dat er zo uit: 1.737.000 arbeidsgehandicapten. 508.000 werkzame beroepsbevolking. 79.000 werkloze beroepsbevolking.
Waaruit bestaat het aanbod van arbeid?
Het aanbod van arbeid is gelijk aan de beroepsbevolking: alle personen van 15 tot 75 jaar die betaald werk hebben (werkzame beroepsbevolking), of die geen betaald werk hebben, recent naar betaald werk hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar zijn (werkloze beroepsbevolking).
Wat is de arbeidsmarkt?
De arbeidsmarkt is een benaming voor de interactie tussen de vraag naar en het aanbod van arbeidskrachten. Het is geen centrale locatie waar deze elkaar fysiek ontmoeten maar meer een abstracte markt.
Wie werken er in de collectieve sector?
Diplomatiek vertegenwoordiger. Salaris: €6000 tot €17000.
Wie werkt er in een collectieve sector?
De collectieve sector bestaat uit de overheidssector (Rijk en lagere overheden) en de uitvoeringsinstanties voor de sociale zekerheid.