Inhoudsopgave
Hoe gaat het met de EU?
De EU gaat verder integreren. Lopende initiatieven en programma’s worden geïntensiveerd, de landen van de Eurozone dragen bevoegdheden op sociaaleconomisch gebied over aan de EU en er komt een Europese defensie-unie.
Wat wil de EU bereiken?
de economische, sociale en territoriale samenhang en de solidariteit tussen de EU-landen te verbeteren; de rijke verscheidenheid van talen en culturen te respecteren; een economische en monetaire unie uit te bouwen waarvan de munt de euro is.
Waarom hebben veel Europese landen hun eigen munt ingeruild voor de euro?
Vóór de invoering van de euro zorgde het wisselen van geld bij transacties tussen verschillende landen voor extra kosten, risico’s en een gebrek aan transparantie. Met de gemeenschappelijke munt is het gemakkelijker, goedkoper en veiliger zaken doen in de eurozone.
Wat is de invloed van Nederland in de EU?
Als lidstaat van de EU beslist Nederland mee over wetgeving van de EU. Nederland kijkt daarbij altijd goed of het meerwaarde heeft om zaken op een Europees niveau te regelen. Of dat de EU-landen dit net zo goed afzonderlijk kunnen regelen.
Wie heeft de macht in de EU?
De Europese Commissie wordt beschouwd als machtig instituut, maar kan alleen wetsvoorstellen indienen en is dus altijd afhankelijk van de Raad en het Parlement voor goedkeuring. Met een nipte meerderheid wordt de Duitse Ursula von der Leyen in juli 2019 gekozen tot voorzitter van de Europese Commissie.
Welke landen traden tot de Europese samenwerking toe in de jaren tachtig?
In de jaren 1970 en 1980 traden diverse Europese landen toe tot de Europese Economische Gemeenschap. Per 1 januari 1973 betrof het Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, en 1981 Griekenland gevolgd door Spanje en Portugal in 1986.
Wat is het verschil tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap?
De Europese Unie wordt vaak Europa genoemd, maar dit is niet correct. De Europese Unie is een verbond tussen landen. De landen dienen lid te worden van de Unie, wat anders is dan wanneer de ligging van een land bepaalt tot welk continent een land behoort.