Hoe gaat een zonsverduistering?

Hoe gaat een zonsverduistering?

Een zonsverduistering of eclips vindt plaats wanneer de Maan precies tussen de Aarde en de Zon schuift. Vanaf de Aarde gezien staat de Maan dan voor de Zon en verduistert (of eigenlijk: bedekt) deze dus.

Hoe ziet een zonsverduistering uit?

De zonsverduistering die we vandaag zagen, heet een ringvormige verduistering. De maan staat namelijk te ver van de aarde om de zon volledig te bedekken. De zon is daardoor slechts gedeeltelijk aan het zicht onttrokken door de maan waarbij de zon een lichtgevende rand rondom de maan vormt.

Wat is een zonsverduistering?

Een zonsverduistering, ook wel ‘eclips’ genoemd, is een astronomische fenomeen dat zich voordoet wanneer de Aarde, de Maan en de Zon precies op een lijn staan. Deze samenstelling kan zich enkel voordoen bij nieuwe maan, wanneer de Zon en Maan in conjunctie zijn gezien vanaf de Aarde.

Wat is ringvormige zonsverduistering?

Een ringvormige zonsverduistering is in feite een bijzondere variant op een gedeeltelijke zonsverduistering. De baan van de maan om de aarde is niet precies cirkelvormig, waardoor de maan soms dicht bij, soms ver van de aarde afstaat. In het laatste geval kan het voorkomen dat de maan slechts het middelste gedeelte van de zon afdekt.

Wanneer is de laatste zonsverduistering in Europa te zien?

De volgende zonsverduistering is op mandag den 14. december 2020 in Chili en Argentinië te zien. De laatste totale zonsverduistering in Europa was op 20 maart 2015, en dat blijft de komende 10 jaar de enige in Europa.

Wat zijn de zonsverduisteringen in een kalenderjaar?

Meestal zijn er twee zonsverduisteringen per kalenderjaar, soms drie of vier. Vijf zonsverduisteringen in één jaar is ook mogelijk, maar dit komt zelden voor. In 1935 gebeurde dit voor het laatst en de eerstvolgende keer dat dit voorkomt zal pas in 2206 zijn.