Hoe gaat een nucleair onderzoek?

Hoe gaat een nucleair onderzoek?

Bij een nucleair geneeskundig onderzoek krijgt u een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend. Deze stof wordt voor elk onderzoek speciaal klaargemaakt. Daarom kunnen nucleaire onderzoeken alleen op afspraak plaatsvinden. De radioactieve stoffen die worden gebruikt, zenden gedurende een korte tijd straling uit.

Waarom nucleair onderzoek?

Een Nucleair onderzoek is een veilige manier van onderzoeken. Er wordt een zo laag mogelijke dosering radioactieve stof gebruikt. De straling van de radioactieve stof is snel vervallen. Er zijn geen bijwerkingen en men kan direct na het onderzoek naar huis.

Wat zie je op een nucleaire scan?

‘Nucleaire scan’ is een verzamelnaam voor beeldvormende technieken die gebruik maken van radioactiviteit. Een nucleaire scan is vooral geschikt om beweging en verandering in beeld te brengen, zoals de bloedstroom door het hart of de stofwisseling in de hartspier.

Hoe lang duurt het voordat radioactieve straling?

Iedere radioactieve stof heeft een eigen vaste halveringstijd. Voor de ene stof zijn dat secondes, voor andere stoffen zijn dat duizenden jaren. Het ene radioactieve stofje is dus meteen als het ontstaat al ongevaarlijk. Ander radioactief materiaal moet je vele duizenden jaren opslaan voor het ophoudt met stralen.

Hoe werkt een Schildklierscan?

Voor dit onderzoek neemt u een kleine capsule met een kleine hoeveelheid licht radioactief jodium in. Het radioactief jodium verzamelt zich in de schildklier. Deze stof zendt gedurende een korte tijd straling uit. De volgende dag wordt gemeten hoeveel jodium door de schildklier is opgenomen.

Hoe werkt radioactief jodium?

Radioactief jodium ‘bestraalt’ de schildklier van binnen uit. Hierdoor wordt de groei van schildkliercellen geremd en worden (te snel werkende) schildkliercellen vernietigd. Zo kunnen uw klachten verdwijnen.