Inhoudsopgave
Hoe ga je om met ongemotiveerde leerlingen?
Verbind je met de interessewereld van je leerlingen. Steek energie in je lesvoorbereiding. Geef leerlingen invloed. Reflecteer op wat je doet.
Hoe kan ik mezelf motiveren om te leren?
Wil je iemand inspireren, motiveren en bemoedigen? Laat de ander dan altijd zelf moeite doen om het antwoord te vinden en om vooruit te gaan. Geef nooit kant-en-klare antwoorden – tenminste, niet voordat de ander eerst goed moeite heeft gedaan om het te ontdekken – met vallen en opstaan.
Hoe maak je lessen interessant?
Maak de les interessant Natuurlijk hoef je niet van elke les een quiz of verhaalspel te maken, maar met filmpjes, observaties, experimenten of tekenopdrachten kun je lessen gemakkelijk interessanter en leerzamer maken.
Waarom lukt het niet om te leren?
Soms is het beter om naar de huisarts te gaan. Die doet zelf onderzoek of verwijst je naar een psycholoog of pedagoog. Met onderzoek wordt vastgesteld waarom leren of concentreren voor jou moeilijk is. Daarna krijgen jij, je ouders en je school tips die kunnen helpen om ermee om te gaan.
Waarom heb ik geen motivatie om te studeren?
Wanneer je niet gemotiveerd bent om te gaan studeren, ga je misschien allerlei andere activiteiten bedenken die je ook nog moet doen ( het huishouden, koken etc.). Daarom is het zoeken van een rustige omgeving erg belangrijk. Ga naar een bibliotheek of een studieruimte in de hogeschool of universiteit.
Hoe aansluiten belevingswereld leerlingen?
Het geven van betekenisvolle uitleg Door betekenisvolle uitleg te geven en aan te sluiten bij de belevingswereld van leerlingen wordt de intrinsieke motivatie van leerlingen gestimuleerd. Aansluiten bij het dagelijks leven van de leerlingen of de actualiteit kunnen hierbij helpen.
Hoe houd je leerlingen bij de les?
Begin met het vertellen van het doel van je les; de kennis en/ of de vaardigheden die de leerlingen aan het eind gaan weten en/ of kunnen. Zorg voor een boeiende “haak”; iets wat aansluit bij de leerlingen, iets wat ze interessant vinden of waarvan je zeker weet dat ze willen weten wat het is en/of hoe het werkt.
Hoe kun je kinderen motiveren in de klas?
Leerkrachten gebruiken verschillende trucjes in de klas om kinderen te motiveren.
- De belevingswereld van kinderen gebruiken.
- Verschillende werkvormen toepassen.
- Afwisseling in verwerking van de leerstof.
- Autonomie: zelf meedenken.
- Doel van de les uitleggen.
- Manieren van feedback geven.
- Belonen als motivatie.
Waarom betekenisvol leren?
Leerlingen moeten kennis verwerven die van betekenis is vanuit het perspectief van de samenleving. Het gaat hierbij om zaken die nodig zijn om mee te doen en om de samenleving verder te brengen. Kennis moet ook van betekenis zijn voor henzelf, omdat het nieuwe perspectieven en handelingsmogelijkheden biedt.
Hoe stel je grenzen in de klas?
In een klas is het de docent die dit vertegenwoordigt. Wanneer de grenzen duidelijk zijn en de docent daarbinnen ruimte geeft aan de leerlingen om invloed uit te oefenen op wat er plaatsvindt, ontstaat een gezonde wisselwerking. Dan treden dezelfde rust en gevoelens van veiligheid op als in het oudersysteem.