Hoe ga je om met iemand met frontotemporale dementie?

Hoe ga je om met iemand met frontotemporale dementie?

– Begrens of rem onveilig, dwangmatig gedrag tijdig af (bijvoorbeeld alles in de mond stoppen). – Iemand met FTD (gedragsvariant) heeft een sterke behoefte om te bewegen. Bewegen kan onrustig en dwangmatig gedrag ook verminderen.

Wat zijn oorzaken van frontotemporale dementie?

Oorzaken van frontotemporale dementie. Deze vorm van dementie blijkt een erfelijke factor te hebben. Een afwijkend gen zorgt ervoor dat een bepaald eiwit, dat verantwoordelijk is voor vervoer van stoffen in de hersencel, niet meer goed functioneert. Dit leidt uiteindelijk tot het afsterven van de hersencel.

Hoe zorg je voor iemand met dementie?

Zorg ook voor uzelf als u voor iemand met dementie zorgt. Zorgen voor iemand met dementie kan zwaar zijn. Om dit vol te houden is het belangrijk dat u ook goed voor uzelf zorgt. Neem genoeg rust.

Lees ook:   Hoe deel je een playlist?

Hoe voorkom je dementie bij uw naaste?

Probeer uw naaste niet te veel te corrigeren of tegen te spreken. Dat confronteert de persoon met dementie met wat hij niet meer weet of kan. Hard praten, snel praten of juist fluisteren. Zorg dat u rustig praat en goed te verstaan bent.

Wat is Anosognosia?

Gebrek aan ziekte-inzicht, ook wel anosognosie genaamd, komt veel voor bij de ziekte van Huntington, soms al in een vroeg stadium. Het is het ontkennen een ziekte te hebben en een gebrek aan inzicht in de gevolgen die de ziekte heeft voor het eigen functioneren.

Hoe om te gaan met mensen met dementie?

Tips voor het omgaan met dementie

  1. De benaderingswijze van een persoon met dementie is belangrijk.
  2. Praat in korte zinnen.
  3. Een beeld is voor uw naaste herkenbaarder dan woorden.
  4. Plan regelmatige rustmomenten in op de dag.
  5. Kom in beweging.
  6. Stimuleer meerdere zintuigen.
  7. Lach met elkaar en gebruik humor.
Lees ook:   Wat kost Wegenwacht als je geen lid bent?

Welke behandeling begeleiding is er voor mensen met frontotemporale dementie?

Sommige mensen met FTD nemen geen enkel initiatief meer. Voor de begeleiding van mensen met FTD is het daarom belangrijk structuur en regelmaat te bieden. Aanvankelijk blijven patiƫnten thuis wonen bij familie, maar thuiszorg en vervolgens verhuizen naar een verpleeghuis worden in de meeste gevallen wel noodzakelijk.