Inhoudsopgave
Hoe duurzaam is de kledingindustrie?
De kledingindustrie een van de meest vervuilende en mensonterende industrieën ter wereld. Slechts 1% van alle kleding wordt eerlijk geproduceerd. Meestal komt maar 0,6% van de prijs van een kledingstuk terecht bij de persoon die het heeft gemaakt.
Hoeveel CO2 stoot de kledingindustrie uit?
De productie en transport van kleding zorgt jaarlijks voor 320 kg CO2 uitstoot per persoon in Nederland. Volgens Milieu Centraal kopen we gemiddeld 20 nieuwe kleding stukken per jaar. Dat betekent dat je met het kopen van één kleding stuk 16 kg CO2 uitstoot!
Wat is kinderarbeid in de kledingindustrie?
“Ze worden door fabrieken zelf gerekruteerd in het noorden, omdat er een tekort is aan arbeidskrachten in het zuiden, ze vaak ook bereid zijn om voor lagere lonen en in minder goede omstandigheden te werken. Ze weten minder vaak wat hun rechten zijn.
Hoeveel CO2 uitstoot kledingindustrie?
De kledingindustrie stoot, op olie-industrie na, de meeste Co2 uit. De sector stoot in totaal meer dan 10% van de wereldwijde Co2 uit, daarbij is de sector de veroorzaker van de helft van het afvalwater probleem: voor de productie van één T-shirt en spijkerbroek samen, kun je 175 keer in bad.
Hoe vervuilend is fashion?
Microplastics, CO2 en watervervuiling Volgens de Ellen Macarthur stichting produceert de wereldwijde mode-industrie bovendien ongeveer 53 miljoen ton vezels per jaar, waarvan meer dan 70% op stortplaatsen of in verbrandingsovens terechtkomt. Minder dan 1% wordt hergebruikt om nieuwe kleren te maken!”
Welke plek neemt fashion in op de lijst van meest vervuilende industrieën?
Fast fashion: het gangbare model in de kledingindustrie De mode-industrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Tevens zijn de productieomstandigheden waaronder de kleding wordt gemaakt vaak problematisch. Wereldwijd werken zo’n 47 miljoen mensen in de kledingindustrie, waarvan 85% vrouw.
Hoe zit het met de duurzaamheid in de kledingbranche?
De Nederlander zit nog niet te wachten op duurzame kleding en gaat vooral voor fast fashion. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van duurzame kledingmaker Labfresh. Slechts tien procent van alle kleding wordt gerecycled en we kopen voor honderden euro’s per jaar nieuwe dingen.
Hoe slecht is fast fashion voor het milieu?
Fast fashion is milieuvervuiling De kledingindustrie zorgt voor 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot en voor 20% van het wereldwijde afvalwater. Voor het oogsten van katoen is bijvoorbeeld al enorm veel water en chemicaliën nodig om te zorgen dat de katoenplant volgroeit is.