Inhoudsopgave
Hoe doseer je methotrexaat bij reuma?
Methotrexaat wordt bij reumatoïde artritis in de lage dosering van 7.5 tot 30 mg per week gebruikt. Methotrexaat bestaat als tabletten en als injecties. Het voordeel van de tabletten is dat u ze zelf eenvoudig kunt innemen. Een nadeel is dat de tabletten iets vaker maagdarmklachten veroorzaken.
Welke pijnstillers bij methotrexaat?
MTX kan worden gebruikt in combinatie met kortwerkende, ontstekingremmende pijnstillers zoals Diclofenac, Ibuprofen of Naproxen. Maar ook met andere antireumatica en Prednison.
Wat zijn de bijwerkingen van methotrexaat?
De ernstigste bijwerkingen van methotrexaat zijn beenmergdepressie, pulmonale toxiciteit, hepatotoxiciteit, renale toxiciteit (bij hoge doses), neurotoxiciteit, trombo-embolische voorvallen, anafylactische shock en Stevens-Johnsonsyndroom.
Wat is methotrexaat aan te bevelen?
Methotrexaat is aan te bevelen als inductie- of onderhoudsbehandeling bij patiënten met matige tot ernstige plaque-psoriasis die onvoldoende reageert op topicale therapie en/of fototherapie, Het Farmacotherapeutisch Kompas gebruikt analytische cookies om het gebruik van de website te analyseren en daarmee de website te kunnen verbeteren.
Wat is methotrexaat bij ontstekingsziekten?
Methotrexaat bij ontstekingsziekten is een lage dosering methotrexaat (1 keer per week 30 mg of minder). In deze dosering onderdrukt methotrexaat het afweersysteem en remt ontstekingen. Bij ontstekingsziekten, zoals reumatoïde artritis (reuma), psoriasis en de ziekte van Crohn. U merkt na enkele weken verbetering.
Hoe werkt methotrexaat tegen reumatoïde artritis?
Methotrexaat onderdrukt de afweer en remt ontstekingen. De reumatoïde artritis wordt hierdoor afgeremd en het ziekteproces wordt rustiger. Op de lange termijn zullen de klachten als pijn, stijfheid en zwelling afnemen. Het werkt dus niet heel snel tegen de pijnklachten.