Hoe doe je douaneaangifte?

Hoe doe je douaneaangifte?

Op welke wijze doe ik een douaneaangifte? De Douane en accijnswet BES stelt dat douaneaangiften elektronisch bij de Douane worden ingediend. Slechts in uitzonderingsgevallen kan de aangifte op andere wijze (met name schriftelijk of volgens de vereenvoudigde procedure) worden gedaan.

Is het import of inport?

De samentrekking in- en export is niet correct. Wie de samentrekking wil vermijden, kan ook de voluit geschreven vormen import en export gebruiken, of de Nederlandse combinatie in- en uitvoer (of invoer en uitvoer).

Hoe werkt import en export?

Als een product door één land wordt geëxporteerd, wordt dit door een ander land geïmporteerd. Als een Nederlands bedrijf bijvoorbeeld aardappelen verkoopt in België, worden deze aardappelen door België geïmporteerd. De aardappelen gelden dan voor Nederland als export en voor België als import.

Wat kost inklaren?

De kosten die de pakketdiensten rekenen voor de inklaring liggen vast en zijn onafhankelijk van de waarde van uw bestelling. PostNL rekent 13,00 euro. EMS rekent 17,50 euro en UPS rekent 2,5% van de waarde (met een minimum van 10,50 euro).

Wie doet de Invoeraangifte?

Wie maakt deze invoeraangifte: Een douanevertegenwoordiger kan iemand vertegenwoordigen voor het doen van een aangifte te invoer. Vaak kan een invoeraangifte “op afstand” gedaan worden en hoeven de goederen niet fysiek langs een douanekantoor d.w.z. het kan op bijna iedere locatie in Nederland gedaan worden.

Welke douane regelingen zijn er?

Er zijn acht douaneregelingen, namelijk:

 • in het vrije verkeer brengen.
 • douanevervoer.
 • douane-entrepot.
 • actieve veredeling.
 • tijdelijke invoer.
 • passieve veredeling.
 • uitvoer.

Is Nederland een export land?

Belang handel voor Nederland Zo is Nederland de 1 na grootste exporteur van landbouwproducten in de wereld. De export zorgt voor 1/3 van de welvaart en voor 2,1 miljoen banen. Ook de import is belangrijk. Veel Nederlandse bedrijven importeren producten om deze te bewerken of verwerken.

Hoe bereken je de exportwaarde?

Uitleg berekeningen

 1. EXPORTQUOTE =
 2. Exportwaarde (van producenten plus diensten) : Binnenlands inkomen x 100%
 3. IMPORTQUOTE =
 4. Importwaarde (van producenten plus diensten) : Binnenlands inkomen x 100%
 5. UITVOEROVERSCHOT =
 6. Uitvoer producten en diensten in een bepaald jaar – Invoer producten en diensten in een bepaald jaar.

Wat valt onder export?

Uitvoer of export omvat de goederen en diensten die uit een land aan een koper in een ander land worden geleverd. In dat andere land is daarmee sprake van invoer. Voor de douane en de btw wordt de Europese Unie als één geheel beschouwd en wordt grensoverschrijdende handel niet als uitvoer beschouwd.

Hoe duur zijn douanekosten?

Hoeveel betaal ik aan de Douane als ik iets koop bij een buitenlandse webshop?

Product Invoerrechten Btw
Kleding 0% t/m 12% 21%
Schoonheidsmiddelen en verzorgingsproducten 0% 21%
Auto- en motoronderdelen 3% t/m 4,5% 21%
Horloges 4,5% (U betaalt minimaal € 0,30 en maximaal € 0,80 per horloge) 21%

Hoeveel kost douanekosten?

Invoerrechten = 0 euro (de intrinsieke waarde (15 euro) is lager dan de vrijstellingsdrempel van 150 euro. btw = 21% op 20 euro = 4,20 euro….Overzicht van de meest gangbare online aankopen.

Smartphone 0 % invoerrechten 21 % btw
Koptelefoons en microfoons 0 % 21 %
Speelgoed 0 t/m 4,7 % 21 %
Boeken 0 % 6 %

Wie doet uitvoeraangifte?

U kunt zelf uitvoeraangifte doen, of dat laten doen door iemand anders. De aangever moet wel in de EU zijn gevestigd. U kunt aangifte doen bij uw douanekantoor, of het kantoor waar de goederen zijn verpakt of geladen voor vervoer. Aangeven kan alleen elektronisch.

Welke aangiften tot plaatsing onder een douaneregeling kunnen mondeling worden gedaan?

Het is verder in bepaalde gevallen mogelijk om een mondelinge aangifte te doen of een aangifte door een handeling. In de artikelen 170 tot en met 176 DWU worden de bepalingen gegeven die op alle aangiften van toepassing zijn….Deze zijn:

 • in het vrije verkeer brengen.
 • uitvoer.
 • tijdelijke invoer.

Waar valt de douane onder?

de Douane, een onderdeel van de Belastingdienst. HM Revenue and Customs, een overheidsdienst die verantwoordelijk is voor de inning van alle soorten niet-lokale belastingen.

Hoeveel kost invoerrechten?

Hoeveel betaal ik aan de Douane als ik iets koop bij een buitenlandse webshop?

Product Invoerrechten Btw
Sieraden en juwelen 0% t/m 4% 21%
Kleding 0% t/m 12% 21%
Schoonheidsmiddelen en verzorgingsproducten 0% 21%
Auto- en motoronderdelen 3% t/m 4,5% 21%

Hoeveel invoerrechten moet ik betalen vanaf 1 juli?

Vanaf 1 juli betaalt u ook btw bij aankopen ónder de € 22. U moet mogelijk ‘inklaringskosten’ betalen bij uw bezorger en misschien zelfs invoerrechten. Hou daar rekening mee, zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Wat is een Invoeraangifte?

Als goederen geïmporteerd worden uit derde landen en bestemd zijn voor gebruik binnen de EU moet er een invoeraangifte gedaan worden. Door middel van een invoeraangifte geef je goederen aan bij de douane, dit gebeurd met het elektronische aangiftesysteem (AGS).

Wat betekent vrijgave van de goederen?

Verzoek wegvoering van goederen die in een artikel van een aangifte zijn opgenomen.