Hoe denken Hindoes over het hiernamaals?

Hoe denken Hindoes over het hiernamaals?

In het kort Hindoes zelf noemen hun geloof sanatana dharma wat ‘eeuwige leer’ betekent. Hindoes geloven dat je reïncarneert na je dood. Hoe fijn je volgende leven is, wordt bepaald door hoe je je in je huidige leven gedraagt, karma.

Welke religies geloven in hemel en hel?

Het christendom en de islam stellen zich de hemel voor als een plaats waar men het eeuwig leven heeft; in andere religies is het leven in een hemel slechts tijdelijk. In het boeddhisme en het hindoeïsme wordt een leven in een hemel als een fijnstoffelijk of immaterieel (puur geestelijk) leven beschreven.

Welke geloofsovertuiging gelooft in reïncarnatie van dier mens en plant?

is een oud-Oosterse leer, die door de theosophie in een modern-Westers gewaad wordt voorgedragen. In India is men er sinds overoude tijden algemeen van overtuigd, dat de „ziel” een kringloop van existenties (samsara) doorloopt.

Wat gebeurt er als je dood gaat hindoeïsme?

Hindoes geloven in de twee-eenheid van lichaam en ziel. Na de dood verlaat de ziel het lichaam om een ander stoffelijk omhulsel te vinden of om te worden opgenomen in Brahm. Het verlaten lichaam moet zo snel mogelijk terug naar de oerbron met de vijf elementen: water, vuur, ether, lucht en aarde.

Welke rituelen horen bij hindoeïsme?

De elementen water, vuur, aarde, lucht en ether spelen een grote rol bij het afscheid. Hindoeïstische rituelen, zoals het vuuroffer en het klaarmaken van de overledene voor reïncarnatie, staan centraal tijdens de uitvaart.

Wat is de ergste straf in de hel?

Een eeuwige straf is verreweg het ergste wat er bestaat. Tegenwoordig denken westerse christenen vaak aan een voortdurende staat van bittere eenzaamheid. Wat je je er ook bij voorstelt, omdat hij eeuwig duurt, overtreft het maximaal elk lijden dat we hier kennen.

Wie is de god van de hel?

De god van de onderwereld is Hades, zijn vrouw Persephone (de godin van het opkomende graan). Hades had Persephone geschaakt. Ze mocht om het halve jaar terugkeren naar haar moeder Demeter, de godin van de vruchtbaarheid en het graan, in de bovenwereld.

Wat is het verschil tussen incarnatie en reïncarnatie?

In de antroposofie treft men de gedachte aan dat het ‘ik’ meerdere keren als mens op aarde leeft. Het onsterfelijke ‘ik’ trekt van incarnatie naar incarnatie. Tussen de incarnaties in verblijft het ‘ik’ in de geestelijke wereld en maakt het ook dáár een ontwikkeling door.