Hoe denken de politieke partijen over onderwijs?
We zorgen voor kleine klassen en meer ondersteuning in de klas. Leraren in het basisonderwijs gaan evenveel verdienen als hun collega’s in het voortgezet onderwijs. We verlagen de werkdruk in het onderwijs en geven leraren meer zeggenschap over hun eigen werk.
Wat willen leraren?
Om de lerarenopleidingen beter op de lespraktijk aan te sluiten trekt het ministerie voor 2020 tot en met 2022 10,6 miljoen euro extra uit. Dat geld is onder meer bedoeld om startende leraren te begeleiden. Voor de basisschoolleraren die al langer op scholen werken, komt 21,2 miljoen voor 2020 en 2021 voor scholing.
Welke partijen willen een middenschool?
D66 wil dat kinderen van verschillende niveaus weer langer bij elkaar in de klas blijven zitten. Daarom pleit de partij voor een middenschool tussen de basis- en middelbare school in. Dit lost problemen op die breder gaan dan het onderwijs, zegt lijsttrekker Sigrid Kaag in Dit is de Dag.
Wat zegt GroenLinks over onderwijs?
GroenLinks staat voor waardevol hoger onderwijs. Hoger onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn en GroenLinks wil dat het collegegeld omlaag gaat. GroenLinks wil het aantrekkelijker maken om als leraar te gaan werken. GroenLinks wil alle mensen, jong of oud, de kans bieden om zoveel mogelijk talenten te benutten.
Waarom protesteren leraren?
Leraren zijn al lange tijd ontevreden. Wat is daarvan de reden? Ze vinden dat het Rijk meer geld moet vrijmaken zodat problemen met de werkdruk, het lerarentekort en de salarissen kunnen worden opgelost. Vooral basisscholen kampen met een groeiend lerarentekort.
Waarom staken de leraren?
De leerkrachten willen minder werkdruk, voldoende collega’s en een fatsoenlijk salaris. Niet alle leerkrachten krijgen tijdens de staking doorbetaald. Volgens Arbeidsmarktplatform Primair Onderwijs is er landelijk een tekort van 1700 voltijdbanen in het basisonderwijs.
Waarom middenschool?
De middenschool had tot doel het standenonderwijs te doorbreken. Leerlingen doorliepen in de eerste drie jaar hetzelfde onderwijsprogramma, los van hun achtergrond of capaciteit. De middenschool werd ingevoerd door onderwijsminister Jos van Kemenade, maar is nooit echt van de grond gekomen.