Inhoudsopgave
Hoe daslook herkennen?
Het blad van daslook kun je met zekerheid herkennen aan de sterke uiengeur.
- Bloemkleur: wit, drietallig en stervormig. Bloei: april-juni.
- Hoogte: 15 tot 40 centimeter.
- In de keuken: De bladeren oogst je van april tot en met mei, vóór de bloei. Ze smaken naar look, zonder dat de geur blijft hangen.
Waar kun je daslook vinden?
Daslook is vooral in bossen en parken aangeplant. De plant vormt in het voorjaar dichte tapijten, langs boshellingen, struikgewassen en heemtuinen. Kijk vooral in stadsparken, Amsterdam staat er vol mee! Officieel is de plant beschermd, maar hij komt in grote hoeveelheden voor.
Kun je de bloemen van daslook eten?
De bloemen zijn eetbaar en kunnen prima gebruikt worden als garnering. Daslook is een uitstekende vervanger voor knoflook of lente-uitjes; het heeft een mildere smaak dan knoflook.
Hoe daslook te gebruiken?
De blaadjes kunnen rauw fijngehakt worden gebruikt in salades en in soepen, of verwerkt worden tot bijvoorbeeld een lekkere pesto of marinade. Je kunt daslook niet meekoken in gerechten omdat de smaak tijdens het koken verloren gaat.
Hoe smaakt daslook?
Daslook smaak Daslook heeft een knoflook- en uiensmaak. Het smaakt alleen zachter, maar het is net zo kruidig. Je kunt daslook zo gebruiken: Rauw fijngehakt in salades.
Waar koop ik wilde knoflook?
Florex bio wilde knoflook (Tulbaghia violacea) kopen | Intratuin.
Waar groeit daslook?
Daslook komt voor in de wat schaduwrijkere loofbossen (vooral hellingbossen) in de Leemstreek. De soort groeit er op voedselrijke, vochtige tot natte, lemige tot kleiige gronden met goed verterend strooisel. De standplaatsen zijn gewoonlijk neutraal tot licht kalkrijk, een enkele keer ook licht zuur.
Is daslook beschermd in Nederland?
In Nederland komt daslook veel voor in de duinen en in Zuid-Limburg. Als stinsenplant is ze vrij algemeen in het rivierengebied, Utrecht en Noord-Nederland. De plant is in Nederland sinds 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd.
Waar groeit daslook in Belgie?
Nochtans kan daslook in zijn ideale leefomgeving sterk woekeren. Op sommige plaatsen in o.a. de Vlaamse Ardennen en in de Voerstreek kan je in het voorjaar prachtige tapijten van bloemende daslook vinden.
Wat kun je eten van de daslook?
De bladeren van daslook zijn eetbaar en verspreiden een look- of uiengeur. Daslook wordt in België niet veel geplukt, maar in Centraal-Europa is het een populaire plant. De bladeren worden er o.a. verwerkt in salades, kruiden, soep, marinades en pesto.