Inhoudsopgave
Hoe communiceren cellen met elkaar?
Intercellulaire communicatie(IC) is, in de fysiologie, de communicatie tussen twee of meer cellen, hetzij door middel van elektrische signalen (synaptische transmissie tussen zenuwcellen), door transport van moleculen (signaalstoffen), of door direct, fysiek contact.
Welke groep stoffen is in het lichaam verantwoordelijk voor de communicatie tussen cellen op lange afstand?
Een hormoon is een signaalstof die door cellen in het lichaam geproduceerd wordt en via het bloed bij cellen komt waarvan het de activiteit reguleert. Het gaat dus over grotere afstanden.
Wat is het verschil tussen celdifferentiatie en Celspecialisatie?
De cellen en de celwanden kunnen daarbij in vorm gaan verschillen. Dit heet celdifferentiatie. Deze celdifferentiatie hangt samen met de functie die de cel gaat vervullen. De meeste cellen zullen een speciale functie krijgen en dat heet celspecialisatie.
Hoe werkt het remmende Terugkoppelingsmechanisme?
feed-back mechanisme = Feed-back of terugkoppelingsmechanisme is een mechanisme waarbij de gevolgen van een proces een invloed (versterkend of remmend) hebben op de oorzaak van het proces.
Hoe communiceren hersencellen met elkaar?
De korte uitlopers zijn dendrieten en de lange uitloper is een axon. De zenuwcellen communiceren onderling met elkaar door middel van het uitwisselen van elektrische signalen via de uitlopers. De informatie die moet worden overdragen, wordt gevormd door het patroon van elektrische signalen.
Welke celorganellen hebben een dubbel membraan?
De nucleus of celkern, het sturende organel van de cel, wordt begrensd door een dubbele membraan, die sterk gereguleerde nucleaire pori bevat om onder meer RNA (mRNA) vanuit de celkern te exporteren naar het cytosol, en eiwitten te importeren naar het kernlumen.
Welke groep stoffen is in het lichaam verantwoordelijk voor de communicatie tussen cellen op korte afstand?
Bij vele ziekten spelen hormonen dan ook een belangrijke rol. Een hormoon is een signaalstof die door cellen in het lichaam geproduceerd wordt en via het bloed bij cellen komt waarvan het de activiteit reguleert. Het gaat dus over grotere afstanden.