Hoe breken de botten van de enkel?
De botten van de enkel kunnen op verschillende plaatsen breken. Een gebroken enkel, ook wel een enkelfractuur genoemd, is vrijwel altijd het gevolg van een ongeluk of val. Er is onmiddellijk hevige pijn en door zwelling wordt de enkel dik. De enkel wordt gevormd door het scheenbeen, het kuitbeen en het sprongbeen.
Hoe ontstaat een gebroken enkel?
Weber a: een breuk laag in de enkelvork. Weber b: net boven de enkelvork. Weber c: hoog in het kuitbeen. Een fractuur van de enkel ontstaat vrijwel altijd na een ongeluk of val. Een gebroken enkel kan ook ontstaan bij een ernstige verzwikking of bij een overtreding op het sportveld.
Kan de breuk snel opzwellen?
De plaats van de breuk kan namelijk: snel opzwellen. Soms ontstaat er een bloeduitstorting; misvormd zijn. Meestal kunt u het gebroken lichaamsdeel niet normaal bewegen of belasten. En als u dat toch probeert, dan voelt u vaak een scherpe pijn. Als u beweegt kunnen botdelen over elkaar schuren.
Hoe gaat de revalidatie na een enkelbreuk beginnen?
Zodra de enkel uit het gips is, gaat de revalidatie na een enkelbreuk pas echt beginnen, de behandeling ziet er als volgt uit: 1e fase: afbouwen van het lopen met krukken; pijnvermindering; losmaken van littekenweefsel (alleen na een operatie); optimaliseren van het looppatroon (opnieuw leren lopen na enkelbreuk);
Wanneer is de enkel gebroken?
De enkel kan dan ook op meerdere plaatsen gebroken zijn. De symptomen en klachten zijn veelal pijn en zwelling. Het is pijnlijk om op de voet te gaan staan. Gelukkig is behandeling goed mogelijk en duurt het herstel vaak enkele weken.
Hoe lang moet de enkel geoefend worden?
Daarna zal er, al dan niet met fysiotherapie, geoefend moeten worden in het lopen. Het kan 3-6 maanden duren voordat de enkel weer is zoals voor het ongeluk. Als er sprake is van een ernstige breuk en er besloten is tot een operatie, kan het herstel nog langer op zich laten wachten.